Cover Image

Mormântul Hypogeu - Constanta

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 Aprilie 2019
Timpul de lecturare: ~1 minut

Descoperit la Constanta în anul 1988, din întâmplare, de arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu, Mormântul Hypogeu (sau “Banchetul”) este un monument antic foarte puţin cunoscut, deosebit ca decoraţie şi importanţă istorică.

Aflat la intersecţia străzilor Mircea cel Bătrân cu Ştefan cel Mare, la mică distanţă de ţărmul Mării Negre, acesta este unic în peisajul antic al Dobrogei şi face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului.

Este vorba despre un cavou de familie, construit în jurul anului 330.În interiorul mormântului, au fost descoperite cinci schelete, fiind vorba de patru adulţi şi un copil, o fetiţă.În interior cavoul este decorat, în întregime, cu o pictura aplicată, al-seco, pe un strat de tencuială fină. Astfel, pe suprafaţa peretelui nordic se află o frescă marcată de un puternic simbolism, reprezentând o masă rituală celestă, fapt relevat de paharele ţinute în mâini de doi dintre defuncţi, probabil, soţ şi soţie. ("Dupa aceste desene putem spune ca ne aflam la cumpana dintre doua perioade diferite: romana si romano-bizantina, dar si la hotarul dintre apusul paganismului si zorii religiei monoteiste" - dr. Virgil Lungu.)

Cavoul nu este deschis publicului, însa o copie în mărime naturală de înaltă fidelitate se poate vedea la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

292
Techirghiol
23.10.2019 00:20
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2,1 m/s