Cover Image

Mormantul lui Sáltuc-Dedé din Babadag

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Martie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute
Sáltuc-Dedé este unul din eroii divinizaţi de turci, şi lui i-se atribue înfiinţarea orăşelului Baba-Dag (Tatăl-muntelui), situat la poalele dealului Coium Baba. Orăşelul Băbâ-Dag se află la o depărtare de 35 km. de Tulcea şi în el se găseşte mormântul lui Sâltuc 'Dédé.

Legenda spune că pe vremea sultanului Baiazid (Fulgerul) vestea despre acest erou se-răspândise în tot imperiul Turc, şi însuşi Baiazid îmbrăcat în haine călugăreşti plecă în căutarea acestui mormânt. Umblase în multe părţi prin Dobrogea, întrebând, dar nu putu să dea de urma acestui mormânt. Când ajunse în Baba-Dag găsi pe un cioban care-şi păzea oile pe coasta dealului Coium-Baba (Tatăl oilor).
Acesta îi spuse că de câte ori trece cu oile pe lângă un mormânt, acestea nu mai vor să pască şi rămân în liniş­te 10-15 minute.
Unii au sups că ar fi îngropat aici "eroul". Atunci Baiazid plecă împreună cu ciobanul spre mormânt. Când au ajuns la mormânt spune legenda că Baiazid a bătut de trei ori cu bastonul pe mormânt şi ar fi auzit glasul lui Sâltuc.

Ca recunoştinţă Baiazid puse de se clădi un mormânt în care aşeză osemintele lui Sâltuc-Dédé şi zidi în apropierea acestui mormânt o geamie şi o bae. Pe locul unde a fost clădită geamia astăzi, abia se mai văd ruinele, în apropierea cărora printre petre curge apa isvorului cu care se alimenta probabil baia. Osemintele lui totuşi se mai păstrează şi astăzi într'o cămară care se află în parte a de miază noapte a oraşului.
Auzită de la un turc .

I. Vartosu
Universul Literar, 1923

In imagine turcoaice din Babadag la 1918.
twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

156
Techirghiol
22.08.2019 20:49
Actual: 29° C
Viteza vantului: 5,7 m/s