Cover Image

Moscheea Al-Haram, electronistul arab si amintirile de la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Aprilie 2021
Timp de citire: 4 minute

Stam in micul birou aclimatizat din mijlocul Germaniei cu planurile moscheii in fata si am lasat "passer en revue" momentul acelei dupaamieze de vara la Techirghiol.

Aproape ca auzeam zgomotele "satului" aflat sub caldura molateca a unei zilei de iulie. La 13:21 fix se auzeau din vechiul minaret din piatra tanguelile muezinului chemand la rugaciune. Peste drum, magarul lui nea Beșer incepea sa ragä, iar alaturi de el toti cainii cartierului isi semnalau prezenta.

Mica noastra firma de electronica primise ca subcontractor de la o alta firma nemteasca, sa preia o parte din contractul saudit la santierul de la Mecca, unde se lucra la cea mai scumpa cladire din lume, 100 de miliarde de dolari. Noi trebuia sa preluam actionarea electrica si electronica a noilor ferestre ale moscheii, ferestre gigantice in parte, iar partea mea era aplicatia de software care rula pe touch panels la fiecare etaj.

Al-Masjid al-Haram nu este doar cea mai importanta moschee din Islam, ci si cea mai mare din lume. Impreuna cu Moscheea Profetului din Medina si Moscheea al-Aqsa din Ierusalim, moscheea sfanta din Mecca este unul dintre cele trei sfinte locuri din Islam. Interiorul curtii moscheii sfinte contine Kaaba, sanctuarul central al Islamului.

Iar pelerinajul la aceasta este cel de-al cincilea stalp al islamului. Rugaciunea este indeplinita (sau nu) de cinci ori pe zi, se face milostenie, iar Ramadanul se tine o data pe an, dar pelerinajul se face numai o data in viata, iar asta numai daca este posibil.

Eu personal il cunoasteam numai pe vecinul "nea Beșer" care a fost in pelerinaj, iar cand s-a intors, purta un frumos fes musulman iar la nume avea dreptul sa poarte particula Hagi, Hagi Mahmut Beșer. Dansul era tatal fostului imam din Techirghiol, Azis Osman, dupa cu am mai scris aici; "cel care in locuinta lui modesta, poarta in poarta cu a noastra, primea pe Shaykh-ul-Islam (in 1976), trimisul regelui Arabiei Saudite la Techirghiol la o placinta tataresca, negociind ajutorul Arabiei Saudite pentru sfanta datorie a pelerinajului la Mecca pentru cateva duzini de credinciosi musulmani din Romania pe an."

Revenind la micul meu birou din urma cu cativa ani, ca sa fie tabloul complet, iata si pe colegul meu arab, aparand in birou grabit, scotandu-si din dulap covorasul de rugaciune pe care-l deruleaza apoi in fata mea. Isi scoate tacticos pantofii, apoi intors cu spatele incepe sa-si mormaie rugaciunile cu mataniile de rigoare.

Prima data cand a aparut in birou, cautandu-si directia de rugaciune, aceasta trebuie sa fie neaparat spre Mecca, cu o aplicatie a telefonului, am considerat rugaciunea in birou ca pe ceva exotic. Nu mai vazusem niciodata pe cinva rugandu-se in public. Cu timpul insa, ma deranja. Actul de rugaciune il consideram ca pe ceva prea intim, ca sa-l faci de fata cu altii, care nu au nimic comun cu religia ta.

Colegii mei auzidu-ma radeau si ma avertizau in gluma, sa fiu atent daca incepe sa mestereasca la ceva mai mare.

Seful il angajase candva pe inginerul arab in urma unei promisiuni de contract. Acesta trebuia sa dezvolte un nou chip electronic. Intr-un an de zile nu a ajuns prea departe cu proiectul, asa ca a trebuit sa faca candva munca de cablaj, sa cableze panourile elctrice de care aveam nevoie la Mecca. Stiam ca seful il tinea ca pe singurul nostru om care putea sa mearga pe santier la Mecca fara probleme. La firma partenera, toti lucratorii si inginerii germani erau convertiti la islam pentru a putea patrunde in orasul sfant.

Eu personal nu eram pregtit pentru un asemenea pas. Vazusem si fotografiile de pe santier, care erau departe de luxul si gloria cu care se prezenta in rest moscheea. Cabluri de prelungitor de-a lungul peretilor de care atarnau din loc in loc, ventilatoare de masa agatate de pereti, si o cladire veche modernizata candva demult, iar scurtele relatari despre viata in orasul sfant nu erau foarte imbietoare pentru cineva obisnuit cu libertatile vestului.

Desele stopuri de santier au facut planificarea proiectului foarte dificila. Candva am vazut dificultatile financiare care vin asupra firmei si mi-am cautat de lucru in alta parte. Am parasit firma inainte de definitivarea proiectului la cea mai mare moschee din lume si locul de pelerinaj al musulmanilor.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
15.05.2021 23:48
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s