Cover Image

Moșia Nițescu din Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 6 Mai 2021
Timp de citire: 5 minute

Iata ca in urma unei licitatii publice aflam amanunte si despre cea mai mare (unitara) si cea mai frumoasa mosie din Techirghiol de la inceput de secol trecut.

Am avut ocazia s-o cunosc destul de bine si eu in forma pe care a luat-o in cadrul CAP-ului Techirghiol ani mai tarziu. In imagine se vede intrarea cu gardul vechi de piatra al mosiei. Drumul de la poarta strajuit de plopi imensi care ducea spre centrul gospodariei era monumental. Pe partea stanga se aflau gradinile de pomi fructiferi. In prelungirea lor se aflau serele. Casa era inconjurata la o departare considerabila de grajdurile de animale.

Undeva in stanga garajelor, langa una dintre fantani se afla si mica cladire cu cazanul de fiert tuica al gospodariei.

Mosie unitara de 150 de ha, singura de felul ei la Techirghiol, pe terenul careia se aflau (se afla in continuare) cei mai vestiti tumului din regiune, numiti generic "Movila lui Nițescu". Unul dintre aceste morminte scitice a fost explorat de arheologul Oreste Tafrali in vara aceluiasi an al actului juridic de mai jos.

https://techirghiol.com/tumulii-si-cetatile-scitice-din-regiunea-tekirghiol-urluchioi

Familiei Nițescu ii apartinea in jur de 800 ha de pamant arabil la Techirghiol in anii '40 iar ficei inca 600 ha. Nu pot decat sa presupun ca datoriile mentionate in actul de mai jos au fost platite din alte surse caci tatal meu confirma prezenta familiei Nițescu pe mosia respectiva pana inainte de 17 ianuarie 1952, data la care aceasta a fost preluata de autoritatile comuniste in cadrul colectivizarii, aici fiind infiintat GAC-ul, Gospodaria Agriola Colectiva Techirghiol, ceea ce mai tarziu a devenit CAP-ul Techirghiol.

Tatal meu, copil in anii '40, isi aminteste inca de batranul domn Nitescu, imbracat elegant ca un "adevarat moșier", cu cizme de piele pana la genuchi, insotit de fica sa care conducea sareta, in drumurile sale cu treburi n oras sau la frizerul din centru statiunii.

La cativa ani de la infintarea "colectivului", in urma largirii corpului central de cladire, la lucrari de renovare a acoperisului s-au gasit intr-u colt al podului si doua arme automate. Erau bine impachetate in vaselina cu munitia corespunzatoare. Dupa cercetari indelungate, pentru a exclude prezenta altor depozite de arme, totul a fost luat de militie si nu s-a mai auzit nimic ulterior.

° ° °

25 iulie 1929

Tribunalul Constanta sectia I

Pentru indestularea creditoarei Banca Generalä a Tärii Românesti din Constanta cu suma de lei 227.190 capital, datorat la 31 Octomvrie 1928, data inchiderii contului curent, cu procente conventionale de 12 la sutä pe an si un comision trimestrial de 2 jumätate la sutä pänä la completa si definitiva achitare, plus toate cheltuelile de urmärire si executare si lei 20.000 onorar de advocat, fixat prin act, ce are a lua dela debitarii säi Chiriac Nițescu, Tache Peahä, personal si ca sot pentru autorizare, si Maria C. Nițescu si Alexandrina T. Peahä, toti cu domiciliul ales in comuna Techirghiol, judetul Constanta in baza contractului de cont curent, garantat cu ipotecä, autentificat de tribunalul Constanta la Nr. 1.231 din 1927, inscrisä la Nr. 190 din 1927 si investit cu formula executorie la Nr. 484 din 1928.

Acest tribunal prin jurnalul cu Nr. 2.374 din 1929, dat in urma cererii fäcute de creditoare prin petitia inregistraa la Nr. 9.370 din 1929, a dispus a se scoate in vânzare prin licitatie publicä imobilul ipotecat de numitii debitori prin caetul de ipotecä mai aus mentionat, care imobil dupä descrierea fäcutg de agentul respectiv, conform art. 503 din proeedura civilä, are urmätoarea situatiune:

Imobilul compus din 150 ha teren de culturä, situat pe mereaua comunei Techirghiol, plasa Mangalia, judetul Constanta, compus din loturile trecute in planul de parcelare al comunei Techirghiol, sub Nr. 87 si 88, formeaza un singur corp, se margineste: cu mereaua comunei Techirghiol la nord, cu pamantul comunei Techirghiol la sud, cu mereaua comunei Musurat la sud si cu terenurile comunnei Techirghiol la vest, pe aceastä mosie se aflä, o vie de 2 si jumätate ha, imprejmuitá cu sant si pumi fructiferi, conacul mosiei ocupând. 7 jumätate ha, pe care se aflá urmätarele clädiri;

a) O clädire din piaträ cu pämânt, acoperitä cu olane, având 6 camere, un garaj si un grajd;

b) Un beci din piaträ, aproximativ lung de 40 m, acoperit cu olane;

c) Un alt grajd din piaträ, lung 40 m acoperit cu olane ;

d) O remizá de cärämidä, acoperitä cu olane, pentru garnitura de treerat, o magazie de scânduri, acoperitä cu carton, curtea conacului in parte plantatä cu pomi fructiferi, 'in curte se mai aflä, doua fântâni zidite cu piatrá, din care se scoate apä, cu ciutura cu lant.

Vanzarea si adjudecarea acestui imobil vor avea loc în pretoriul acestui tribunal, in ziua de 2 Octomvrie 1929, incepând dela ora 12 din zi inainte, iar licitatia si strigärile se vor incepe dela suma de lei 300.000.

Din referatul fäcut conform art. 505 din procedura civilä, asupra acestui mobil s'a gäsit ca sarcini:Inscriptia Nr. 262 din 1925, prin care d-na Maria C. Nițescu, cu autorizatia sotului säu C. Nițescu, constitue ipotecä in favoarea Bäncii de Scont din Constanta suprafata de 20 ha din lotul Nr. 86 si 87 din comuna Techirghiol, pentru suma de lei 30.000 si aceasta pentru care se scoate in vânzare. Sunt somati toti aceia cari ar pretinde vreun drept de chirie, ipotecä, privilegiu, servitute, etc., asupra acestui imobil, sä arate acestui tribunal pretentiunile lor mai inainte de ziua vânzärii, aceasta sub pedeapsä, de a nu li se mai tine in seamä.

Nr. 12.948. ' 1929, Iulie 25.

Dosarul Nr. 5.406 din 1928

Monitorul Oficial al României. Partea a 2-a, nr. 179, 14 august 1929

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

242
Techirghiol
19.04.2024 11:34
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2.12 m/s