Cover Image

Movilă - Carmen Sylva, 1928

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Noembrie 2023
Timp de citire: 3 minute

Movilă sau Carmen Sylva, localitatea care s-a ridicat din nimic și care avea să devină cândva "uitata" Eforie Sud , devenise în mai puțin de trei decenii cea mai mondenă localitate a Dobrogei. Mamaia încă nu exista în acea vreme decât ca un loc de băi, Eforie Nord doar ce se schița iar Techirghiolul era destul de rudimentar. Iată aici un alt episod din viața stațiunii.

° ° °

Movila

Am anunțat la timp despre tragica sinucidere a soților Svaner din Cernăuți, la Movila. Cer­cetările și ancheta terminându-se, suntem în m­ăsură să dăm amănunte. În­ această afacere,noul Cine sunt soții Svaner? Bernard și Zirida Svaner sint din Cernăuți și locuiau în str Felit­schi 34, unde soțul avea de 15 ani o cofetărie. Deși, între soț și soție era diferență de vârstă destul de a­­preciabilă, totuși relațiunile dintre ei erau din cele mai bune. Ni­mic n’ar fi stingherit din bunul mers al vieții lor, dacă pe cerul com­erțu­lui pe care îl exercitau n’ar fi apărut un nouraș: fali­mentul. Vârâți în marele număr de victime ale situației financiare critice de azi, ei ajunseră nu nu­mai la falimentul comercial ci și la unul moral.

La Techirghiol oameni de condiție socială mai bună, deși împinși de mari ne­voi, n’au putut trece de la patroni cum erau înainte, la o situație de lucrători, cea ce a atras după sine mizeria.­­ Sânt două săptămâni de când soții Svaner sfătuiți de mai mulți, au sosit la Carmen Silva unde sperau să poată lucra în ascuns și odată cu aceasta să-și urmeze o cură de băi. Dar lu­crurile nu s’au întâmplat după prevederile lor; odată veniți la Techirghiol toate speranțele lor se spulberară. Lipsa de lucru și terminarea resurselor pecuniare i-a adus du­pă două săptămâni intr’un hal de mizerie morală și materială de nedescris.

Situația în cae se găseau soți Svaner, a atras după sine obse­sia ideii de sinucidere. Ambii nu se puteau împăca cu acest gând dar o hotărâre trebuia inevitabil luată. Și astfel, în seara de Marți 11 Iulie pe la orele 6, Bernard și Zirida intrară în mare între ex­tremitatea plajei și farul Tuzla. Ajunși la o depărtare de 100 metri de mal și se luară de bra­țe și cu un curaj specific al si­nucigașilor, se aruncară la fund. Cadavrele au fost scoase de valuri. Dimineața, primii vizitatori cari au parcurs plaja, au observat îngroziți cadavrele a două per­soane, plutind deasupra valurilor. S’au început imediat cercetări și indenitificarea s-a făcut mai ușor întrucât unii prieteni anun­țaseră deja autoritățile despre dispariția lor. Parchetul a predat cadavrele comunității izraelite din Constanța care i-a înmormântat în cursul zilei de Joi 13 iulie.

Dacia , 17 iulie 1928

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

49
Techirghiol
13.07.2024 05:19
Actual: 25° C
Viteza vantului: 4 m/s