Movilă sau Carmen Sylva, localitatea care s-a ridicat din nimic și care avea să devină cândva "uitata" Eforie Sud , devenise în mai puțin de trei decenii cea mai mondenă localitate a Dobrogei. Mamaia încă nu exista în acea vreme decât ca un loc de băi, Eforie Nord doar ce se schița iar Techirghiolul era destul de rudimentar. Iată aici un alt episod din viața stațiunii.
° ° °
Movila
Am anunțat la timp despre tragica sinucidere a soților Svaner din Cernăuți, la Movila. Cercetările și ancheta terminându-se, suntem în măsură să dăm amănunte. În această afacere,noul Cine sunt soții Svaner? Bernard și Zirida Svaner sint din Cernăuți și locuiau în str Felitschi 34, unde soțul avea de 15 ani o cofetărie. Deși, între soț și soție era diferență de vârstă destul de apreciabilă, totuși relațiunile dintre ei erau din cele mai bune. Nimic n’ar fi stingherit din bunul mers al vieții lor, dacă pe cerul comerțului pe care îl exercitau n’ar fi apărut un nouraș: falimentul. Vârâți în marele număr de victime ale situației financiare critice de azi, ei ajunseră nu numai la falimentul comercial ci și la unul moral.
La Techirghiol oameni de condiție socială mai bună, deși împinși de mari nevoi, n’au putut trece de la patroni cum erau înainte, la o situație de lucrători, cea ce a atras după sine mizeria. Sânt două săptămâni de când soții Svaner sfătuiți de mai mulți, au sosit la Carmen Silva unde sperau să poată lucra în ascuns și odată cu aceasta să-și urmeze o cură de băi. Dar lucrurile nu s’au întâmplat după prevederile lor; odată veniți la Techirghiol toate speranțele lor se spulberară. Lipsa de lucru și terminarea resurselor pecuniare i-a adus după două săptămâni intr’un hal de mizerie morală și materială de nedescris.
Situația în cae se găseau soți Svaner, a atras după sine obsesia ideii de sinucidere. Ambii nu se puteau împăca cu acest gând dar o hotărâre trebuia inevitabil luată. Și astfel, în seara de Marți 11 Iulie pe la orele 6, Bernard și Zirida intrară în mare între extremitatea plajei și farul Tuzla. Ajunși la o depărtare de 100 metri de mal și se luară de brațe și cu un curaj specific al sinucigașilor, se aruncară la fund. Cadavrele au fost scoase de valuri. Dimineața, primii vizitatori cari au parcurs plaja, au observat îngroziți cadavrele a două persoane, plutind deasupra valurilor. S’au început imediat cercetări și indenitificarea s-a făcut mai ușor întrucât unii prieteni anunțaseră deja autoritățile despre dispariția lor. Parchetul a predat cadavrele comunității izraelite din Constanța care i-a înmormântat în cursul zilei de Joi 13 iulie.
Dacia , 17 iulie 1928