Cover Image

Movila-Techirghiol / Techirghiol-Sat

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 August 2020
Timp de citire: 3 minute

Cänd porneai altädatä spre Movila-Techirghiol (Eforie Sud de astazi n.r.) , trebuia neapärat sá te pregätesti intocmai ca  pentru o expeditie in deserturile Africei. 

Era, ce e drept intre Constanta si Techirghiol un  drum plin de gropi din care, izvorau farä sfärsit nori de praf, un praf albicios amestecat cu nisip si cu muste supärätoare: o sálbatecä pedeapsa a nervilor si a trupului. Apoi deopotrivä, intrecerea intre cele douä statiuni Movila si Techirghiol-Sat intr'un domeniu foarte curios : primitivitatea confortului si indolenta gospodarilor cari tráiau din mindria si gloria unui lac fäcâtor de minuni. Astäzi lucrurile si-au schimbat fata ca prin farmec.

O linie directä care leagä Capitala cu marginea lacului minune Techirghiol, scuteste cälätorul de neplácerile pe care le indura in trecut ; trenuri rapide, cu vagoane de restaurant si vagoane de dormit au civilizat, cum se cuvenea mai de mult, drumul spre perla Märii Negre". latä Movilä-cämpia de odinioarä stränsa intre cordonul soselei pudratä cu pulbere de var si coasta märii franki de stänci si de maluri multi-colore, Movila cu fata bräzdatä de nesfärsite vile albe, svelte si pline de cochetärie, din marginea drumului vecin cu lacul fäcátor de minuni si pänä la marginea malului sub care se intinde plaja. 

Dealungul malului, cät tine o bunä parte din eleganta noasträ statiune, se intinde un drum "al promenadei" incepänd din cel mai pitroesc punct, acolo unde se ridica monumental lui  Movilä cel care a intemeiat statiunea, impotriva tuturor ironiilor si cu nemärturisite sacrificii materiale si panä la vestita Vilä Popovici. 

Pe aceastä promenadä elegantele noastre viligiaturiste isi poartä garderoba tuturor gusturilor si ciudätenia nesfärsitelor capricii ; pe aceastä promenadä, dupä o zi cäIduroasä, sezonistul" se invioreaza in adierea aerului räcoros si parfumat al märii pe aceastd falezä, panä tirziu, noaptea, perechile isi soptesc de dragoste. 

Nimic mai incäntätor, decät o dimineatä pe plaje. 

Pe plajä, lumea, dupä cotidiana rumenealä la soare, se refugiazä în corturi improvizate. Ici si colo, dudui gurese, intinse in bätaia razeler fierbinti, povestesc aventuri extraordinare petrecute noaptea in "baraca turcului", sau la un bal izvorät din imaginatia de varä asa cum ii vine fiecäruia in minte sub dogoarea unui soare de orient.

Soarele arde cu putere. Cei care si-au fäcut cura de soare se duc, In ränduri räsfirate si obosite, la baile calde, de cealaltä parte, unde o lume de suferinzi isi gäsese mäntuirea in nämolul lacului-minune. Aleele sunt pustii. Doar la Casino o muzicá milliarä tulburä linistea diminetei si ritmul valurilor isbite de mal. La mese, cei proaspät veniti, in costume de stradä se desfatä privind defilarea celor ce se intorc de la plajä in halate, In maiouri sau in sumare costumase de bae.

Spre searä defilarea reincepe, deasta data pe promenada, cu lume imbracatä dupa ultimele creatiuni ale modei si cu tineri care se intrec in rumenealä, in frantuzeasca stricatä si in nesfärsite intrigi amoroase. 

Cänd inopteaza, in zarea intunecatä de plumb stropit pe foae de indigo, se desprind ca niste licurici, luminile portului Constanta. Dincolo, de partea opusä, lumina intermitentä a Farului Tuzla, sträueste ca o femee geloasä, ultimile ecouri de läutari si jazz ale Movilei care petrece. 

Ilustratiunea Romana, 25 iulie 1929

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
28.09.2020 22:14
Actual: 21° C
Viteza vantului: 7,2 m/s

Vizitatori astazi

318