Cover Image

Mutarea Bailor de Mare la Mamaia

Publicat de Aurel Băjenaru, 1 Octombrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Meritul mutarii "bailor de mare" din Constanta, de "La Vii" la Mamaia ii era chiar si de presa contemporana lui,atribuit  primarului Ion Banescu care, pe langa o alta scurta perioada anterioara, a exercitat functia de primar al Constantei din februarie 1905 pana in aprilie 1907.

"Omenirea proslaveste pe Christof Columb care a descoperit America ; aceeasi cinste se cuvine din parte-ne d-lui Iancu Banescu, primarul Constantei, care a descoperit plaja de la Mamaia." (Furnica, 1905)

Elogii totusi, chiar si intr-o revista umoristica, necuvenite.

Baile de la Mamaia, chiar daca au fost inaugurate in 1906, ele si calea ferata existau deja in 1905, un articol din ziarul "Furnica" ne-o confirma:

https://techirghiol.com/mamaia-1905

Dar dl. Banescu, si-a preluat mandatul sau de primar in februarie 1905, deci imposibil ca dansul sa fi pus la cale, finantat si realizat un astfel de proiect imens in cateva luni, pana la data articolului de mai sus, august 1905.

Deci chiar daca toata lumea il serbeaza pe primarul Banescu ca pe un vizionar si un om a carui idei si munca a dus Constanta mult mai departe, punand bazele vestitei Mamaia de astazi, realitatea este alta, mult mai banala.

Dupa cum se poate citi si din articolul alaturat aparut in februarie 1902 in Vointa Nationala, hotararea de a muta "Baile de la Vii" din Constanta, nou infiintate, devenise deja o necesitate cu mult mai inainte de a o descoperi dl. Banescu. Datorita lucrarilor la port si a digurilor nou construite, plaja alaturata era spalata de curentii marini provocati de aceste constructii, facand-o nepracticabila, plaja care oricum se afla in calea unei viitoare extinderi a portului. 

Astfel Ministerul de Externe, proprietarul acestor plaje, hotaraste, deja in 1902, mutarea "bailor" la ... Mamaia.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
26.10.2020 21:29
Actual: 12° C
Viteza vantului: 1,5 m/s

Vizitatori astazi

261