Cover Image

Nenciu Stoian

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Ianuarie 2023
Timp de citire: ~1 minut

Numele acesta îl poartă un nou cartier al Techirghiolului aflat în prelungirea orașului , de-a lungul lacului spre sud-vest.

Deoarece despre acest nume nu puteți afla nimic pe internet, despre originea lui, am aflat de la "bătrânii satului" totuși, cine a fost Nenciu Stoian și fixam informația aici pentru generațiile viitoare.

Alaturi de Ion Movilă, speculantul de teren și "dezvoltatorul" stațiunii Eforie Nord de astăzi, de Hagi Pantelli sau Pandele, speculant de pământuri la Techirghiol pe a cărui moșie de 40 de hectare lotizată s-a ridicat de fapt vechea stațiune balnearaTechirghiol, se pare că și bulgarul Nenciu Stoian cumpără terenuri la lac în prelungirea lotului Panteli.

Alegerea terenului s-a dovedit mai puțin norocoasă, solul stâncos de la marginea lacului rămânând nefolosit apoi mai bine de un secol, exceptând fosta groapă de gunoi a orașului amenajata la capătul acestui lot. În urma cu câțiva ani, terenul rămas în proprietatea primăriei a fost lotizat și vândut alcătuind un nou cartier astăzi.

Nenciu Stoian a părăsit România în 1940 la cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, în urma schimbului de populație care a urmat.

° ° °

În imagine șoseaua de-a lungul falezei lacului, șosea care mărginește cartierul Nenciu Stoian.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

147
Techirghiol
30.03.2023 21:36
Actual: 5° C
Viteza vantului: 3.81 m/s