Nicolae Titulescu a fost o personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti. A murit la Cannes în exil, asupra decesului său, afirmându-se că ar fi fost otrăvit, din ordinul lui Carol al II-lea sau de către Gestapo, lucru nedovedit însă.
Un articol din publicația Zorile ne aduce la cunoștință posibila cauză a bolii și morții acestuia, o infecție de malarie contractată la Techirghiol (Carmen Sylva probabil).
° ° °
"Din Saint Moritz, se anunță că starea d-lui Nicole Titulescu se menține cu atât mai îngrijorătoare cu cât se pare că încă nu se cunoaște natura exactă a bolii de care suferă fostul ministru de externe se șie că, anul trecut, d. Titulescu a contractat la Techirghiol o malarie înr-o formă foarte violentă denumită malaria tropicală.
Febra — caracteristică maladiei pe lângă prezența microorganismului în sânge — i-a revenit anul acesta d-lui Nicolae Titulescu pe când d-sa se afla la Cap St. Martin.
Un moment de ameliorare a permis fostului ministru de externe să plece la Saint Moritz în Elveția. Aci starea d-lui N. Titulescu s’a înrăutățit în mod neașteptat, iar medicii au avut toate motivele, după manifestările de febră, să creadă c'ar fi vorba de o nouă criză malarică.
Profesorul Landowski, chemat din Paris, a dispus să se facă bolnavului transfuzie de sânge trimițând în acelaș timp sângele bolnavului pentru analiză cu avionul la Paris. Analiza a fost hotărâtă în urma constatării că nu ar fi vorba în realitate de o criză malarică, ci de fenomenele unei intoxicații a cărei cauză nu s’a stabilit încă. Aseară urma să se facă bolnavului o nouă transfuzie de sânge, oferindu-se pentru aceasta, d. Nenișor.
Din Saint Moritz s’a comunicat aseară că starea d-lui N. Titulescu se menține gravă. Temperatura în cursul zilei se urcase la 38 grade cu transpirație abundentă ceiace ar putea fi interpretat ca o reacție a organismului,. Supravegherea medicală e foarte atentă.
O NOUA TRANSFUZIE DE SANGE SAINT MORITZ 17, (Rador) . După consultul de la ora 21 de azi al medicilor d-lui Titulescu, aceștia au socotit că pentru astă seară se impune o nouă transfuzie de sânge care s’a și făcut, in cantitate de 250 grame. E foarte probabil să se simtă nevoia unei noui transfuzii peste două-trei zile. Medicii sunt mulțumiți insă că fenomenele de regenerare au fost găsite crescute la ultimul examen al sângelui. Transfuzia insă, care i s-a făcut, a fost cerută de faptul că numărul globulelor roșii scăzuse în ultima zi."
Zorile, 19 septembrie 1936
° ° °
Nicolae Titulescu, ministru de externe al României în repetate rânduri, a fost singurul român ales preşedinte al Ligii Naţiunilor şi singurul preşedinte care s-a bucurat de două mandate consecutive ale acestei instituţii internaţionale, fiind supranumit și "Ministrul Europei".
Titulescu și-a bazat întreaga activitate pe problemele majore, fundamentale, ale politicii externe a României. După instaurarea nazismului în Germania, dându-și seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta in Europa dar și pentru România, Titulescu a depus o vie activitate în direcția întăririi colaborării internaționale, în interesul păcii și securității europene.
Pe data de 29 august 1936 regele Carol al II-lea, aliniindu-se presiunilor guvernului și a anturajului său pro-german, dar și ca urmare a presiunilor externe, l-a îndepărtat din toate funcțiile oficiale și l-a obligat să se exileze. Stabilit la început în Elveția, apoi în Franța, Nicolae Titulescu a propagat chiar și în exil, prin conferințe și articole de ziare, ideea prezervării păcii, anticipând pericolul unui nou război.
Nicolae Titulescu moare la Cannes după o lungă suferință, la data de 17 martie 1941.
O stradă din orașul Techirghiol îi poartă numele.