Cover Image

Note de drum - Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Septembrie 2019
Timp de citire: 2 minute

Pornim de dimineaţă din Enişala, trecem braţul care leagă lacul Babadag cu Razelmul, dăm prin Gibil şi e acolo abatem pe un drumeac prin câmp spre a eşi în şoseaua pe care am venit ieri.

Străbatem iar satele Armutlia (Turda n.r.) şi Başchioi (N. Bălcescu n.r.) şi dăm în şoseaua ce vine dela Cataloi. La împreunarea acestor două şosele, chiar în faţa cantonului al cincilea de pe şoseaua Cataloi —Cerna — Macin, e un mormânt cu o cruce de marmoră. Pe o faţă a crucei se vede un chip de om şi inscripţia:

„Aci odihneşte ciobanu de oi Hristu Cara Pascu, născut la 1824 Decemvrie 27 şi reposat la 1884 Septembrie 17".

Mai jos se arată de cine a fost pusă crucea: de Constantin feciorul ciobanului, de nevasta lui, Elena şi de copila lor Teodora. Iar pe cealaltă parte a crucii se citesc următoarele versuri — cam şchioape — care îmbracă un gând duios în naivitatea lor. Le transcriu întocmai:

„Stă ciobanu în pământ

Trec oiţele pe câmp

Şi din cruce chipu îi salută

Iar ciobanu le mulţumeşte

Din pământ se veseleşte

Şi sub cruce se odihneşte" .

... Compusă de nepoat -sa, domnişoara Teodora" . Cine ştie ce fel de moarte-l va fi ajuns pe acest cioban prin aceste locuri!

Poposim de amiazi în Ortachioi (Horia n.r.) şi apoi pornim mai departe. Urcăm pe jos Dealul celor cinci fraţi, unde se aţineau hoţii la pândă pe vremuri, scoboram prin Ac-Punar (Mircea Voda n.r.), trecem prin Cerna şi urcăm iar pe jos lungul deal al Chervanului prin care Preopcea se înlănţueşte cu Iacob Deal. Din vârful culmei şoseaua înseamnă o linie dreaptă, lungă de câţiva chilometri. In stânga se arată Blasova pe o stâncă, iar mai departe, în faţă, luciul de ape din balta Brăilei.

A 'nceput să plouă cu soare şi 'n dreapta noastră un curcubeu uneşte două piscuri de munţi ca un uriaş arc de triumf.

C. Sandu-Aldea, 4 Iunie, 1911.

 

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
02.07.2020 14:58
Actual: 29° C
Viteza vantului: 6,2 m/s

Vizitatori astazi

271