Cover Image

Noul port de războiu al României la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Noul port de războiu al României. La ministeriul de război sunt deja gata planurile, în senzul cărora lacul Techirghiol, situat la 10 chilm. de Constanţa se va preface în un port de război, câştigând astfel marina română în Marea-Neagră o nouă bază de operaţie. Proiectul de lege, care dispune înfiinţarea acestui port, să va prezenta toamna aceasta camerei.

Aceasta era o stire care aparea in ziarele Romaniei si chiar peste hotare (Gazeta Transilvaniei) in vara anului 1910 (1 Septembrie 1910). Se intrevedeau premisele "Marelui Razboi".

Cateva zile mai tarziu (24 Septembrie 1910), Tribuna scrie despre:

"Prietenia »turco-romanä«, care a dus la convenţia militară — care anunţată prin »Le Matin« a produs o reală senzaţie — datează exact de şease luni."

si in acest context mai noteaza:

"[...] In sfârşit, in corelaţie cu sforţările subite ale guvernului otoman de a cumpăra vase de razboi şi a grăbi reorganizarea navala, se cuvine să cităm, intre alte fapte pe deoparte hotarârea luată de guvernul român cu privire la manevre cari, nelndoelnic vor avea loc contra oricărei asteptări şi cu un lux de cheltueli fără precedent, pe de alta că doi ofiţeri superiori ai marinei române, domnii Negrea şi Nicolescu Rizea, profesor de tactică navală la şcoala superioară de rasboi, primiră misiunea de a face un exemen ??dografic al lacului Techirghiol, situat pe tarmul mărei la 5 kilometri mal jos de Constanţa, pentru a-l transforma într'un port militar de mare importanţă ale cărui lucrări nu vor întârzia înceapă şi pentru care se vor vota fonduri la deschiderea Camerelor; căci marina română nu are bază navală la Marea Neagră: ori, lacul Techirghiol are 11 metri adâncime cu o suprafaţă de aproape de douăsprezece ori mai mare decât aceea a portului Constanţa, a cărui adâncime nu trece de 8 metri. Situat in centrul plajelor de debarcare, un asemenea port de război ar putea să împiedice o debarcare pe orice punct al coastei româneşti de pe marea Neagra şi ar servi de asemenea ca să apere portul Constanţa."

Din fericire au fost si oameni vizionari care au fost implicati in luarea/anularea acestei decizii.

Alti oameni vizionari s-au implicat si si-au investit energia si banii si, au construit de la zero ceea ce avea sa devina numai in cateva decenii localitatea balneara Techirghiol. Vestigii originale ale muncii lor mai gasim si astazi in oras, din pacate, intr-o stare avansata de deteriorare. In alte natiuni postindustriale, vestigiile trecutului, chiar si fostele cladiri industriale, sunt marturii ale culturii locului puse la mare pret si ingrijite cu o bine investita cheltuiala. La Techirghiol, cele cateva vile ramase din "epoca de aur a balneologiei dobrogene", din anii '20, isi astepta sfarsitul prea putin glorios.

 

In imagine vechiul turn de apa al orasului Techirghiol.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

292
Techirghiol
23.10.2019 00:21
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2,1 m/s