Cover Image

O căldare cu aur şi scumpeturi îngropată

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 Iunie 2020
Timp de citire: 2 minute

In casa unei turcoaice, in satul Cuiugiuc din Dobrogea, trimişii stăpânirii au găsit in casa turcoaicei Mahiza Mamut o căldare plină cu aur şl scumpeturi. Căldarea a fost îngropată in mijlocul casei şi nimeni nu bănuia că turcoaica Mahiza Mamut este aşa de bogată.

Un bulgar din sat a aflat de averea pe care femeia aceasta o ţinea ascunsă în pământ. A spus apoi încă unui consătean de al său şl amândoi şi-au pus in gind să fure căldarea cu scumpeturile.

Vorba odată ieşită In lume s'a răsuflat mai departe şi de ea a aflat şi stăpânirea, care şi-a trimis oamenii ei sâ caute după scumpeturi. Facându-se săpături, s'a aflat in casa turcoaicei o căldare cu bani de aur şi podoabe de aur şi argint in valoare de două milioane lei. Stă­pâna aurului a fost arestată şi ea, pentru a descoperi de unde are atâta avere.

UNIREA POPORULUI, 8 Decemvrie 1940

* * *

Ceea ce la prima vedere ar parea o stire totusi banala de undeva din capatul cu reminiscente  otomane al Dobrogei, ne supune aici atentiei un mic sat uitat de lume si timp, cu  peisaje parca neschimbate de pe vremea Imperiului Otoman.

Küçük Kainargea (Cainargeaua Mică), un nume cunosut de istoria lumii, este de fapt satul romanesc Cuiugiuc de astazi si cel bulgaresc Kaynardhza, despartite acum de granita romano-bulgara. Aici s-a semnat in 1774 tratatul de pace care incheia cel de-al 5-lea razboi ruso-turc dupa cea mai mare infrangere pe care o suferise Imperiul Otoman. 

Prin acest tratat Imperiul Tarist ajungea in final la Marea Neagra si obtinea "independenta" Hanatului Crimeei fata de Poarta. Asta  reprezenta de fapt o anexare  acestuia, cu urmarea ca sute de mii de tatari au parasit Crimeea, refugiindu-se in Dobrogea si alte regiuni ale Imperiului Otoman.

Principatul Moldovei ca vasal al Portii a trebuit sa cedeze Austriei regiunea Bucovina.

Si ceea ce ne-a influentat apoi pe toti est-europenii de-a lungul istoriei, Rusia obtine printre altele, dreptul de a se implica pentru drepturile credinciosilor ortodocsi din Imperiul Otoman, aceasta constituind contextul activarii politicii rusesti in tarile din sud-vestul Europei si Caucaz.

Foto - Cuiugiuc, 2016 - Sorin Ionita (https://ionitas.ro/wp-content/uploads/2016/06/kk2.jpg)

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:09
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

310