Cover Image

O ciocnire de vapoare pe Dunare

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Octombrie 2019
Timp de citire: 2 minute

O nouă ciocnire s'a întêmplat pe Dunăre, o ciocnire care dacă s'ar fi întêmplat invers, ar fi făcut fără îndoială multe victime.

Accidentul s'a petrecut în seara de 28 August pe la orele 8 şi jum. între mila 7 şi 8 în modul următor : «Frieda» un mare vapor maritim german, venia deşert în susul Dunării cu destinaţia pentru Galaţî şi Brăila, «Carolus Primus», un yacht superb şi elegant al Comisiunei Europene Dunărene, mergea cu o mulţime de familii din Galaţi într'o escursiune de plăcere spre Sulina. Printre escursioniştii aflaţi pe bordul yachtulul era şi Azarian Effendi, consulul Turciei în Galaţi

Fiind noapte şi întuneric besnă şi curentul apei puternic iar albia braţului Dunărean strimtă, yachtul «Carolus Primus» n'a putut evolua destul de repede ca să dea trecere vaporului "Frieda». Acesta din urmă venea de asemenea foarte iute şi vaporul «Carolus Primus» făcend volta evasivă prea târziu, se îndreptă cu prora sa în prora vaporului «Frieda».

Ciocnirea a fost teribilă. Isbitura bastimentelor rezultată din puterea ciocnirei a fost atât de violentă că yachtul «Carolus Primus» a fost aruncat aproape pe uscat.  O spaimă grozavă cuprinse pe pasageri când simţiră teribila sguduitură a ciocnirei. Ţipete sfâşiitoare se înălţară în întunerecul nopţii. Mulţi căzură din picioare, alţii se aleseră cu contusiuni şi răni uşoare, isbindu-se de pereţii cabinelor. 

Vaporul «Frieda» a primit stricăciuni serioase la proră. Yachtul «Carolus Primus» are ciocul sfărîmat. După ciocnire el a fost remorcat iară pe apă, şi ambele vapoare au pornit spre Tulcea, unde accidentul a fost supus autorităţilor din acel port, spre a stabili responsabilităţile. Daca ciocnirea s'ar fi întêmplat invers, adică, dacă vaporul «Frieda» ar fi dat peste yachtul «Carolus Primus» atuncî acesta din urmă, care esfe foarte delicat construit, s'ar fi sfărîmat, şi mulţi din cei ce se aflau pe bordul seu s'ar fi înecat.

Din Tulcea, pasagerii aflaţi pe «Carolus Primus», s'au dus unii spre Sulina, alţii s'au întors la Galaţî. 

Universul Literar, Lunï 4 (16) Septembre 1895.

 

In imagine yachtul "Carolus Primus" despre care arhivele presupun ca ar fi fost lasat la apa mai tarziu decat data publicarii articolului de mai sus si care figureaza, in aceleasi arhive, cu ultima inregistrare la Navrom, Constanta in 1955 ca nava de pasageri.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

158
Techirghiol
28.09.2021 19:07
Actual: 16° C
Viteza vantului: 5,22 m/s