Cover Image

O invenţie a doi Români

Publicat de Aurel Băjenaru, 5 Mai 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Ofiţerii şcoalei de răsboi aflaţi în escursiune în localitate, sub conducerea comandantului Cătuneanu şi colonelului Teodorescu, au vizitat staţiunea telegrafică fără fir, însoţiţi fiind de d. MunteanuMurgoci, profesor universitar, maior Batar şi alţi ofiţeri. 

Oaspeţii au fost primiţi de d. căpitan Dan Zaharia şi de d. Gustav Roetländer, şeful staţiunei, care a dat explicaţiuni asupra aparatelor telegrafiei fără fir şi mai ales asupra noului receptor inventat de dânşii, care dă posibilitatea izolării tuturor celorlalte porturi aflate in funcţiune. 

Atenţia escursioniştilor a fost atrasă de instalaţiile făcute pe un aeroplan pus la dispoziţia inventatorilor de ministerul de răsboi. Experienţele făcute pentru convorbiri din aeroplan cu posturile Mamaia şi vasele S. M.  R., au dat rezultate strălucite. Aparatul de recepţiune de pe aeroplan nu cântăreşte decât 270 grame.

 In curând se vor face experienţe din sbor, aeroplanul fiind pilotat dc locotenentul Protopopescu şi lt. Istrate. Va asista generalul Boteanu şi maiorul Macry, directorul şcoalei de aviaţie. Această problemă de a se stabili legături între aparatele de sburat şi pământul este pe punctul de a fi realizată de doi inventatori români şi în curând, la manevrele regale, ce au loc anul acesta la Dobrogea vor fi întrebuinţate noile receptoare pentru informaţiuni asupra poziţiei armatei inamice.

Intreaga asistenţă şi in special d. Murgoci au felicitat călduros pe d-nii Roetländer şi căpitan Zaharia pentru munca ce depun pentru deslegarea acestor mari probleme cari vor aduce servicii incalculabile tarei. Experienţele din zbor se vor face pe platoul de lângă lacul Sudghiol, la Mamaia, unde s'a construit un hangar. 

Romanul 29 iunie / 12 iulie 1912

 

***

 

In imagine primul hidroavion romanesc,  proiectat de ing. Radu A. Stoika (1900 - 1971), in portul Constanta 1925. 

 

"Romeo Popescu (1898 - 1931 n.r.) a fost pilotul  «esseyor», al primului hidroavion românesc «Getta», construit de subsemnatul. Cu acea ocazie am putut constata fapte într’adevăr extraordinare. Astfel, deşi hidroavionul eşise abia de câteva ore din fabrică, deşi Romeo nu sburase nici odată până atunci pe un hidroavion, se apropie de mine pe malul mărei, mă întreabă scurt dacă sunt sigur că aparatul are suficientă rezistenţă pentru a nu se rupe în aer şi apoi se urcă în aparat.

A plecat cu hidroavionul pe apă (la 15 august 1925 de Ziua Marinei n.r.), în bazinul portului, iar peste câteva secunde sbura deasupra Constanţei, efectuând splendide evoluţiuni, în admiraţia întregei populaţii entuziastă şi mândră. După primul sbor, a amerizat impecabil în port, în ovaţiile delirante ale mulţimei, care l-a purtat în triumf. "

Radu A. Stoika 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

164
Techirghiol
22.08.2019 21:40
Actual: 28° C
Viteza vantului: 5,1 m/s