Cover Image

O lovitura de stat care a fost impiedicata

Publicat de Aurel Băjenaru, 20 Iunie 2020
Timp de citire: 3 minute

Presa mondială continuă să comenteze cazul ex-prinţului Carol. Ceea ce s’a desprins din belşugul de ştiri şi comentarii a fost intransigenţa guvernului britanic care a declarat că nu îngăduie ca pe pământul Angliei să se comploteze, — indiferent de către cine şi indiferent ce.

Cerul posac al Angliei respinge vâlvătaia  complotului.

* * *

In imagine, la stanga: doamna Lupescu, pentru care fostul principe Carol şi-a pierdut tronul.

La dreapta: o ultimă fotografie a fostului principe Carol, pe terasa din Godstone unde a fost găzduit. Casa aceasta aparţine domnului B. lonescu, care se vede In fotografia noastră, dinapoia prinţului.

Ziarele relatează că fostul principe pregătea o lovitură de stat, pentru recâştigarea tronului. Guvernul englez a prins de veste si l-a obligat să părăsească ţara in cel mai scurt timp.

Realitatea Ilustrata, 20 Mai 1928

* * *

Aici este vorba de prima incercare a printului Carol aflat in exil, sa-si detroneze fiul MIhai I  printr-o lovitura de stat. Partidul National Taranesc pregateste o campanie de rasturnare a guvernului care culmineaza cu adunarea populara de la Alba Iulia din 6 Mai 1928 unde trebuia sa apara si Carol, iar pe 10 mai sa fie proclamat rege. Planul a esuat deoarece autoritatile engleze nu au permis avioanelor care trebuiau sa il transporte pe principe sa decoleze, pe motiv ca pasagerii ,,nu aveau actele in regula" 

Pentru cine nu cunoste contextul, Carol, dupa alte aventuri amoroase pentru care si dezerteaza de pe front in Primul Razboi Mondial, prefera sa duca o viata "lumeasca" cu noua sa iubita Elena Lupescu, o "femeie de moravuri usoare". De la Venetia, acesta a trimis pe 12 decembrie 1925 o scrisoare tatalui sau prin care il anunta ca renunta la calitatea de mostenitor al Coroanei.

Pe 4 ianuarie 1926, Parlamentul ia act de renunțarea lui Carol la tron și-l declară prinț-moștenitor pe Mihai, care de-abia împlinise 4 ani. Un an mai târziu, pe 20 iulie 1927, se stingea din viață la Sinaia Regele Ferdinand. Peste doar câteva ore, Mihai, în vârstă de 5 ani și nouă luni, era proclamat Regele României sub tutela unei regente.

Regele copil a fost detronat pana la urma de tatal sau la  8 iunie 1930, aceasta intrand in categoria "lovitura de stat", asa dupa cum se vede, o privea si presa romaneasca in articolul de mai sus. Constitutia Romaniei spunea clar, un rege este rege pana la moartea sa sau pana la abdicare. 

De la incoronarea frauduloasa a lui Carol II-lea, presa a devenit subit favorabila acestuia, publicand numai articole elogioase apoi.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

358
Techirghiol
29.03.2024 13:03
Actual: 22° C
Viteza vantului: 9.53 m/s