Cover Image

O lume de țărani

Publicat de Aurel Băjenaru, 31 Martie 2024
Timp de citire: 3 minute

Adolescența mi-a fost marcată de șocul descoperiri lumii în mijlocul căreia mă născusem și trăiam. O societate pragmatică, vânjoasă, fară empatii de prisos și sentimente nefolositoare.

O lume de țărani preocupată prea mult pentru supraviețuire și ajungere decât pentru cultură și frumos. Acestea erau înlocuite de muncă, muncă și iarăși muncă, cu veșnica preocupare ce spun vecinii, ce zice lumea.

Am descoperit de mult lumea mea în cărți în primul rând, și în preocuparea de a fi "civilizat", prietenii mei de atunci și-o mai amintesc poate. Obișnuiam să le spun "poartă-te și când ești singur, precum ai fi într-o societate simandicoasă"...

Aveam nevoie de o singurătate fizica pentru a-mi lăsa să zburde imaginația. Una dintre evadările mele era marea cu orizontul îndepărtat și luminițele vapoarelor în zare. Era în primul rând simbolul "lumii mari", îndepărtate, interzise noua iobagilor societățîi socialiste.

Cutreieram plajele îndeosebi în extra sezon până se înnopta primind o beșteleală acasă, "de ce ublu de nebun prin nisipuri, că ce zice lumea care mă vede?!" Eram uimit și îngrozit de atâta lipsă de sensibilitate. O societate în care o plimbare solitară în natură era ceva rău, bolnăvicios, e poate greu de crezut și înțeles astăzi. Pentru mine era și mai greu de înțeles atunci.

Chiar dacă nu era inițial definit, impulsul de a părăsi această societate a apărut încă o dată cu siguranța conștiinței de sine și constatarea că nu se putea schimba nimic.

Că a venit apoi marea raționalizare cu foame, frig, întuneric și specula subterană înjositoare, unde micii torționari din aparatul de supraveghere aveau puteri discreționare, aceasta a fost numai impulsul final, că nu mai e cale de rămânere.

Cu o încercare de grevă la Techirghiol, mi-am dat seama că pentru acest popor nu se poate face nimic cu cuvântul, cu bunul simț, cu sentimente frumoase. Vei rămâne singur și descoperit dacă ai face greșeala să te bazezi pe solidaritatea lor.

Habar nu aveam la vremea aceea că Cioran plecase de mult în exilul lui pesimist în Franța și de acolo își "evalua" poporul:

"România n-are nimic original în afară de ţărani, artă populară şi peisaj (de care nu e responsabilă). Dar cu ţăranii nu putem intra decît prin poarta de din dos a istoriei. Este înfiorătoare atmosfera primitivă, telurică, nediferenţiată a acestei ţări, îmbîcsită de superstiţie şi scepticism, amestec steril, blestem ereditar. Toată România miroase a pămînt. Unii spun că e sănătate; că şi cum aceasta ar fi un elogiu! Să nu fim noi capabili a deveni mai mult decît un biet popor? Aceasta este întrebarea." (E. Cioran)

° ° °

Acum știu că acest popor, unul dintre cele mai vechi în Europa, a fost victima istoriei și a "capului plecat"

Heilbronn, 24 septembrie 2022 - 31 martie 2024

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

74
Techirghiol
21.06.2024 08:33
Actual: 24° C
Viteza vantului: 5.16 m/s