Cover Image

O ţară nouă alipită la România-Mare *

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Iulie 2020
Timp de citire: 2 minute

Da, s'a mai alipit la România-Mare încă o ţară, o ţară mândră şi frumoasă, cu 'oameni mândri şi neatârnători până acuma, ţara Ada Kaleh.

Nu i-aţi mai auzit de nume până acuma, iubiţi cetitori? Nu mă mir, e şi cam micuţă, dară totuş e ţară. E o insulă în Dunăre, tocmai în faţa Vârciorovei din judeţul Mehedinţi, în apropierea Mehadiei şi a Băilor Herculane.

Ea se mai numeşte şi Orşova nouă. Locuitorii îi sunt turci, cari se ţin cu toţii de legea lui Mohamed. In vremea din urmă s'au ţinut de Ungaria, dară nu trebuiau să plătească nici dare şi nici să fie soldati». Locuitorii acestei insule, în care este şi un sat şi o cetate veche dărăpănată, cultivă tutun, vin şi trandafiri, pescuiesc şi fac comerciu. La anul 1716 Austriecii au luat această insulă dela Turci, atunci s'a zidit şi cetatea dărăpănată acuma. La 1738 Turcii au recucerit-o dela Austrieci, după o luptă da patru luni şi de atunci a fost « lor până la 25 Maiu a anului 1878, când pacea dela Berlin a poruncit ca să o cuprindă oştirile austro-ungare. De atunci se ţine de Ungaria, dară încă nu era tocmai hotărît în ce formă.

Acuma au ţinut şi ei o adunare şi în vârtutea dreptului de a hotărî liber de soartea lor, au hotarat că se alipesc de România-Mare. Iată-ne deci mai bogaţi cu o ţară.

Unirea Poporului, 4 Septemvrie 1919

* La 24 iulie 1923 este semnat tratatul de Pace cu Turcia, prin care Ankara recunoaște drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh

In imagine bazarul din Ada Kaleh in 1912.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
28.09.2020 22:44
Actual: 21° C
Viteza vantului: 7,2 m/s

Vizitatori astazi

329