Cover Image

O zi la Techirghiol şi Movilă

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Iulie 2022
Timp de citire: 2 minute

Am plecat cu trasura turcului Şaban impreuna cu un maior. Calul din dreapta zburda. Maiorul care era din artilerieie ii gasise de hac şi in jumatate ora il muíase ca pe un trup barbatesc dupa ore de voluptate.

Ajuns la Movilà . Mezat pentru camere mobilate. Un scaun si spatele clientului formeaza biroul lui "Musică". Lume multa. La plaje må găsesc cu prefectul de Bazargic , care se arata multumit de vilegiatură . Aristița Romanescu , cu parul albit , purtata în cărucior vorbeşte de pensiile statului. Ministrul Spaniei cerceteaza cu binoclul tot largul marei. Cu vaporaşul mergem la T-Ghiol. Sora D-nei Alima .., voluptoasa ca şi valurile mărei, se aseaza în fața.

Miros de mamol. Ramoliți cu cârje, trăsuri, băi, un podeț şi barci ce transporta namol de pe margini unde se va face un bulevard in mijlocul ghioluui. Suntem la T -Ghiol . Un simpatic ofițer cu d-na şi cați-va din Constanta impreuna cu primarul din comuna cu automobilul de 45 al lui Anton Nedelea se intalnesc cu ochii mei. Se vorbea de "Victoria" .. Manifestație , Ne Intováráşim. Bem, Porniram. Mihai Mandruț , primul elev al lui Nedelea mana maşina intocmai cu gandul. Iar la Movila. Pe plajä, catre seară fete tinere , albe ca spuma işi intind mladioase corpul la soare, pe nisipul cald şi ispititor...

De sub umbrele cate un cäpşor dragalaş iese cätând sa vada rarii trecatori, Poposim. Doi membri ai soc. Sugative , cari erau cu noi nu gasesc decât rahat indignari, Blesteme. Inapoi la T-Ghiol ne incurca iaraş vinul roşu şi tipul lui Bageag carciumarul. Se face seara şi abia pornim, Nedelea işi mångae maşina, care sub conducerea lul Codruț ne duce la Constanţa in zece minute.

latä dar de ce nu a aparut eri Victoria ( cotidianul constänțean "Victoria" n.m.)

V.C. ( Vasile Canarache n.m.)

Victoria, 27 mai 1916

° ° °

In imagine scenă la băi la Techirghiol, 1916.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

154
Techirghiol
03.12.2022 14:18
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,98 m/s