Cover Image

Oaspeţii francezi la Constanţa

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Decembrie 2021
Timp de citire: 3 minute

CONSTANTA , 22. -Am anuntat la timp că transatlanticul francez ,,De Grace " a sosit in portul nostru, avand la bord un numar de 460 excursionişti americani şi francezi cari au intreprins o cruciera in estul mediteranian şi Marea Neagră , făcând escală la Constanta.

După primele vizite făcute la Mamaia si in oras , a avut loc la bord un banchet prezidat de către d . Tamburini , consulul Frantei la care au fost invitati si sefii autoritilor locale.

Printre distinşii comeseni am remarcat dintre trimişii pe d- nii Edmond Delage redactor al ziarul Le Temps " , Contele de Rengemont , Principesa de la Tour d'Auvergne , Georg Varrenne preşedintele Curtii de apel a Senei , Principesa Berghesse , trei membri ai casei baron de Rotschild, marele bancher neyorchez Jess Ross, Martin Binachon vice preşedintele senatului , căpitanPierre Roqueblanc comendantul transatlanticului, d . Vasile Belu prefectul judeţului Constanta , Horia Grigorescu primarul municipiului, membrii coloniel franceze , d. Jean Macrochefalo agentul companiei , d . dr . Alex . Pilescu preşedintele asociatiei franco - romane , din Constanta , d. I. A. Rudic , etc.

Primul care a luat cuvântul a fost d. Edmond Delage care după salutul de sosire , a exprimat d-lui prefect si d -lui primar cuvinte de admiraţie pentru frumusețea și ingrijirea oraşului Constanţa , pe care stiindu -l aşezat la poarta Orientului il socoteau a fi un oraş turcesc de periferie deşi important port la Marea Neagră.

Cuvinte pline de entuziasm a avut d Delage pentru plaja Mamaia , despre care a declarat că intrece orice închipuire sub raportul confortului , elegantei si aşezării naturale. Incheind d. Delage a declarat că plaja dela Trouville nu reprezintă decat o baracá pe lângă ceeace a văzut la Mamaia.

A răspuns d. prefect Belu care a mulțumit d - lul Delage pentru aprecierile măgulitoare ce a făcut la adresa oraşului Constanţa şi a plajei dela Mamaia declarând că , precum guvernul francez a încurajat desvoltarea oraşelor , porturilor si statiunilor balneare din Franta, tot astfel guvernele romane, au dat concurs propăşirii si modernizării portului Constanta pe care l -au inzestrat cu cele mai moderne instalatii.

Seara , a avut loc pe terasa restaurantului Mamaia , un banchet oferit distinsilor turisti de către Asociatia culturală franco - romană. La orele opt seara , transatlanticul ,, De Grace " a ridicat ancora spre a-si continua itinerariul cu urmatoarele escale: Odessa, Yalta, Touapse, Batoum, Salonic, Beyruth si alte posturi ale Africei septentrionale.

Adevarul, 23 august 1935

° ° °

Noile bai de la Mamaia ridicate prin perseverenta si harnicia primarului Horia Grigorescu, au fost proaspat inaugurate la 15 August 1935.

In imagine restaurantul Cazinoului si baile Mamaia in august 1935.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

41
Techirghiol
16.08.2022 06:23
Actual: 17° C
Viteza vantului: 3,04 m/s