Cover Image

Obiceiuri de nunta la Românii din Tulcea (la 1920)

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Februarie 2020
Timp de citire: ~1 minut

Dupa ce se ispraveste oaspeţul, mireasa scoate darurile pentru nas si pentru deavăr, cari sunt de regulă cămăsi, pantaloni, ciorapi. Atunci ea inchină darul si nuntasii aruncă bani pentru mireasa. După aceea mireasa este condusa de nasă la o casa vecină. Aci nasa o desbraca de toate hainele si i-le ia, dandu-i in schimb o camasa noua, frumoasa. Pe urma vine mirele insoţit de deavăr; acest din urma, care isi zice frate al miresei, este un fel de chezas al castitaţii ei.

Dimineaţa deavărul vine din nou si bate la usa insuraţeilor, asteptand sa i-se deschida. El are un bici in mana. Dupa ce i se deschide, intrea in odaie si lasa biciul jos. Mireasa trebuie sa se scoale din pat si sa mearga sa ridice biciul, pentru ca deavărul sa se convingă daca a fost sau nu virgină.

După oarecari ezitari mireasa vine si dacă a fost virgină deavărul ia biciul vesel afară, pocneste din el, chiue, sloboade pistoale, nuntasii se aduna si cheful incepe din nou. Daca insa mireasa n'a fost virgină, deavărul o bate cu biciul până spune cu cine a păcătuit.

Obiceiul se practică de Românii "Cojani" din orasul Tulcea.

In imagine dobrogeanca, fotografie facuta de Anatole Magrin la 1910

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
05.06.2020 14:37
Actual: 27° C
Viteza vantului: 5,1 m/s

Vizitatori astazi

244