Cover Image

Oltina la inceput de secol trecut

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Aprilie 2021
Timp de citire: 3 minute

Satul este foarte vechi. Din spusele batranilor, cam vreo 400 ani. Biserica cu hramul Sf. Gheorghe este de asemenea veche ; ea a fost reconstruitä in 1852 si e deservitä de un preot.

Etnografia imprejurimilor deja marcheaza zona de granita cu Bulgaria. Intre Rasova si Silistra, elementul romanesc este mai compact numai pana la lacul Oltina (satele Oltina, Câșla, Beilicul, Marleanu, Aliman si altele), pe cand de la lacul Oltina spre Silistra, populatiunea bulgara este mal numeroasä (satele Garlita, Canlia, Galita, Lipnita si Almaliu).

Din soseaua Cuzgun-Ostrov se desparte un drum de la Moara Pasei spre N., pentru a duce in comuna Oltina, de pe tärmul rasaritén al laculul cu acelas nume, si compusa din douè sate: Oltina la 28 km. departe de Ostrov; e sat mare, frumos, bogat, bine intretinut si cu case solide sanatoase si asezate pe panta délului spre lacul Oltina; mai spre S. la 4 km. satul Câșla la coada laculuï, e inconjurat de vii si gradini cu arbori fructiferi, case mediocre, dar curate si bine ingrijite.

Comuna se marginesce la N. cu Dunarea; la S. cu comuna Caranlâc; la E. cu Beilicu; lar la V. cu Lipnita si Satu-Nou. Case sunt 390.

Budgetul comunii este de 3484 lei la veniturI si 3187 la cheltuieli; sunt 337 contribuabili. Primaria cladita in 1882. Biserica din Oltina are hramul Sf. Gheorghe; e cladita de locuitori in 1852 si intretinuta de comuna, e deservita de un preot si 2 cântareti.

Cea din Câșla cladita in 1870, e deservita de un preot. Are hramul Sf. Nicolae.

Scoala este de asemenea numai in Oltina, are un invätator si o invètätoare, e frequentata in mediu de 115 copii. A lost cladita la 1880.

Soseaua Cuzgun-Ostrov trece pe la 6 km. spre S. de resedinta si la 4 km. spre S. de Câșla . Ambele sate sunt legate intre ele printr'un drum comunal pe tërmul lacului Oltina; tot prin asemenea cat comuna e legata cu satele: Marleanu, Beilicu si cu toata soseaua Cuzgun-Ostrov. De la Oltina la malul DunariI e o sosea comunala pentru schela de aici.

Lacul Oltina. Se intinde pe teritoriul comunelor : Oltina, de la care a luat numele asezat pe tèrmul säu Estic, Satul-Nou asezat pe tèrmul de V. si Lipnita. Este format din revarsarile anterióre ale fluviului. Forma sa este lunguiata, cam umflata catre E.,unde si malurile sunt jóse; se termina catre S. printr'un apendice mlästinos si acoperit cu stuf, numit balta Ciamurlia sau Iortmac, care are 1300m lungime si 800m lätime, cu o suprafata de 115 hectare; produce putin peste, ce se consumä, prin comunele invecinate.

Térmurile sale sunt acoperite cu paduri: Curt-Orman la V., Buiuk-Orman la S. si Daurichioi-Orman la E.

Lacul comunica cu Dunarea prin douè brate : unul se deschide la N. in dreptul Ostrovului Parlitul, are 200m lungime si 1 1/2 m adancime, taie drumul Parjoaia-Marleanu; iar al doilea mai catre Est de 2200"' lungime si 0.50m adancime se varsa in fata Ostrovului Strambu, langa punctul trigonometric Oltina al délului Macuc. Pe lac sunt cateva mici insule plutitóre de stuf (coscóve), care' si schimba positia duse de vénturi; 3/4 din malurile sale sunt acoperite cu stuf.

Astfel ne prezinta colonelul M.D. Ionescu comuna Oltina la inceput de secol trecut

° ° °

Imaginea este facuta pe drumul dintre Oltina si Beilic (Tudorita Enciu).

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

175
Techirghiol
20.04.2024 07:31
Actual: 8° C
Viteza vantului: 6.18 m/s