Cover Image

Păţania unui logodnic

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Martie 2020
Timp de citire: 2 minute

Flăcăul Ion Pică din satul Murfatlar (Dobrogea) fiind îndrăgostit de o fată din Cobadin şi cerându-o în căsătorie, părinţii fetei s'au împotrivit. Flăcăul atunci a furat fata şi a fugit la Murfatlar. Bunicul fetei auzind de fuga nepoatei sale, s'a dus la Murfatlar şi a propus flăcăului să se împace, dar să vie la el acasă spre a-i da zestrea fetei.

A doua zi flăcăul s'a dus cu fata la bunic care a oprit-o, dându-l pe Ion Pică afară cu ajutorul altor flăcăi din sat. Acesta înfuriat s'a întors la Murfatlar şi luându-şi mai mulţi prietini s'a înapoiat la Cobadin spre a-şi lua înapoi logodnica. Dar bunicul fetei cu ajutorul mai multor locuitori din sat a eşit în întâmpinarea flăcăului cu furci, ciomege si topoare. Prietenii lui Pică văzându-se în strâmtoare au sărit din căruţă şi au fugit. Mulţimea înfuriată a tăbărît asupra flăcăului Ion Pică şi la un moment dat un locuitor l'a lovit cu furca drept în faţă, scoţându-i ochiul stâng. Asemenea fapte urîte ar trebui să nu mai fie la sate.

Cultura Poporului 9 dec. 1923

Se pare ca obiceiul "furatului fetei" nu tinea numai de cultura tatarilor dobrogeni ci si de traditiile populare romanesti. Atunci cand parintii nu erau de acord cu o casatorie, cu acordul fetei, aceasta era furata de catre viitorul mire, dar fata intra sub blestemul parintilor si-si pierdea dreptul la zestre. De aceea mirii erau gata sa faca orice pentru a-si imbuna parintii si a primi consintamantul lor. Dar se mai recurgea si la "furatul" fetei fara consimtamantul acesteia, un mod retrogad de a privi femeia ca marfa, care a lasat urme pana in ziua de astazi, daca e sa o ascultam pe Dana Budeanu.

Imagine din Cobadin 2018.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
05.06.2020 16:07
Actual: 27° C
Viteza vantului: 7,2 m/s

Vizitatori astazi

258