Cover Image

Pe malul Mării Negre

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 Iunie 2024
Timp de citire: 5 minute

Iată mai jos un articol din publicația lui Octavian Goga, Ţara Noastră devenită ultranaționalistă, în care se ia în vizor Dobrogea, litoralul românesc și chiar Techirghiolul prin prisma noii ideologii fasciste pe care o răspândea.

Aranjamentele de la primăria Techirghiolului erau făcute vizibile prin prisma nepotismului și favoritismului de clan etnic.

° ° °

Pe malul Mării Negre de ION BANU

înlănțuirea nenumăratelor cauze nefavorabile din care a fost țesut, în bună parte, trecutul nostru, au oprit neamul românesc să utilizeze, pentru desvoltarea sa proprie malul Mării Negre, pe care a fost stăpân în toate vremurile, împrejurările, cari au domnit pe litoralul mării românești, au constituit un teren minunat de scurgere a tuturor lăcustelor străine din Orientul apropiat.

Pentru toți aventurierii și firile hrăpărețe, cari au dorit să trăiască ușor, sau au visat o îmbogățire rapidă, pământul românesc a fost un fel de pământ al făgăduinței, unde visul se încorpora în realitate.

Lipsa unei organizații sociale puternice, care să-și extindă autoritatea peste tot, bogățiile solului, firea blândă și ospitalieră a autohtonului au format condiții favorabile de penetrație elementelor străine. Străinii veniți cu gânduri ascunse și cu porniri de exploatare, n’au întâlnit în drumul lor nici un obstacol. Astfel procesul de penetrație și de exploatare a durat nestingherit veacuri de a rândul. Rezultatul a fost, că veneticii au fost stăpâni pe bogățiile de pe malul Mării Negre, iar autohtonii au trăit în cea mai neagră mizere. Raportul intre venetic și autohton a rămas aproape în aceeaș stare și în zilele noastre. Adevărații stăpâni ale bunurilor economice sunt străinii. Ei stăpânesc aproape exclusiv producția mărfurilor și desfacerea lor.

Din întreg comerțul 95% este în mâna veneticilor, dintre cari o bună parte sunt și azi cu pașaport în țară. Numai in jud. Constanța sunt peste 5000 de pașaporturi, în majoritate armeni și greci. Magazinele principale sunt ale lor, iar elementul românesc este izgonit la periferii, prin solidaritate lăcustelor străine. Privilegiile acestea le permite să trăiască în condiții cu mult superioare românilor. Stările de inferioritate economică ale autohtonilor sunt răni ale trecutului, cangrenate azi de prostia și antinaționalismul democrației române. Democrația, prin practica sa caracteristică, în loc să remedieze stările moștenite le-a adâncit. In neghiobia ei a învestit cu conducerea politică, in toate stațiunile balneare de pe litoralul Mării Negre, pe străini. Ei conduc, ei sunt stăpânii nediscutați, dorințele lor se împlinesc și interesele lor și ale conaționalilor lor sunt pe primul plan. Câteva cazuri pentru a ilustra această afirmație.

La Eforie conduce, deși nu știe românește, antreprenorul ungur Ferencz Lajos, ajutor de primar. In calitate sa oficială și în calitatea sa de antreprenor își permite să întrebuințeze, pentru lucrările stațiunii, numai mâna de lucru a conaționalilor săi secui, în timp ce elementul românesc șomează.

La Carmen Sylva conducerea efectivă a treburilor primăriei co are evreul Burău Rozeanu, protectorul samsarilor și escrocilor.

Iar în Techirghiol se îndeletnicesc, pe cât le permite învârtelile și afacerile lor personale, și cu conducerea primăriei grecii Perikle Hristu Macry și tovarășul său Panaioty Hie, primul este primar iar al doilea ajutor de primar, cu cetățenie prin fraudă.

Toată lumea cunoaște mijloacele prin care a obținut cetățenia, grecul Panaioty Hie, afară bineînțeles de șefii lui politici, cari nu vreau să audă de așa ceva și mai ales de faptul, că a avut o condamnare penală înainte și că a prezentat drept motiv de încetățenire căsătoria sa cu o româncă, în realitate fiica unor supuși greci.

Ce interes pot purta acești șefi de primării intereselor românești ? Nici unul. Și ce-i leagă pe ei de pământul nostru? Afacerile și învârtelile lor. Atât. Atunci să nu ne mire deloc situația de azi a elementului românesc de pe litoralul Mării Negre. Situația lui nici nu poate fi alta. Datorită situației lor de privelegiați ai regimului democratic străinilor nimic și nimeni nu le stă in drum. Pot să se înconjoare in voie de conaționalii lor, să practice corupția și să sfideze tot ce e românesc, nimeni nu-i oprește.

Elementul românesc despuiat de bunuri și drepturi se poate desagrega în voie, pe demagogii români nu-i privește lucrul acesta. In fața acestor stări o întrebare logică stăruie: Când se va termina cu domnia lăcustelor străine ? O presimțire sănătoasă îți spune : în curând.

Ţara Noastră, 13 august 1935

° ° ° Perikle Hristu Macry a fost primar la Techirghiol pe parcursul a două decenii de-a rândul cu câteva intermitențe, inițial independent apoi din partea liberalilor. Primarul se schimba și după câteva luni, la căderea guvernului.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

78
Techirghiol
13.07.2024 07:34
Actual: 27° C
Viteza vantului: 6.55 m/s