Cover Image

PENTRU CALLATIS

Publicat de Aurel Băjenaru, 25 Aprilie 2019
Timp de citire: 4 minute

Vasile Parvan, parintele arheologiei romanesti, istoric și filosof al culturii scrie in 1922 despre vechea cetate Callatis si noul oras Mangalia, care incepe sa se prefigureze peste vestigiile inca neexplorate:

PENTRU CALLATIS

Ţările de veche civilizatie din Apus, in dorinta de a cunoaste cat mai mult din tainele trecutului, cu care se largeste si se imbogateste viata prezentului, merg in tinuturile departate, de cultura antica, ale Rasaritului, cu mijloace din belsug, sapä, cerceteaza, publica nenumarate lucruri noul asupra Acelora, dela cari, in mare parte, se trag gandurile şi faptele noastre de azi : Greci, Egipteni, Asiro-Babiloneni şi altii.

In tara noastra exista inca destule urme ale vietii de neasemanata armonie - pare, pentru totdeauna trecutä - a Elenilor.

Ce-a fost in Tomi, e pierdut. Orasul banal de azi e asezat deasupra şi turteste cu masivitatea lui inerta mormantul contemporanilor lui Sofocle şi Fidias.

Histria, cu mai mult noroc, a ramas neprofanata de asezarile moderne. Barbarii trecuti si prezenti au furat ce-au putut din ruinele ei. Dar locuinte urate şi stupide n'au cladit in singuratatea senina a ruinelor ei. Inchinatori marei ei amintiri, noi chemam azi cu iubire şi pietate la sfanta lumina a zilei umbrele anticei cetati si, ca oameni, ce-au fost, ei surad din nou bucuros la blanda mangaiere a cantecului amintirei.

Si, intre nenorocirea Tomilor şi soarta buna a Histriei, sta Callatis.

Mandrä si viteaza, credincioasä si stralucita, se ridica fica Heracleei dorice, fica ea insaşi a Megarei, de pe melancolicul tárm corintic, sunt acum 2500 si apoi 2300, si apoi iara 1800 de ani, cu temple si portice, si teatre si gimnasii, cu totului tot de marmora.

De-asupra ruinelor ei s'au salasuit intr'un biet targ sarac si urat barbarii vremilor noastre. Delicatele reliefe funebre de marmora, aburite de usoare culori care se adaogau lucirei prea albe a pietrei, sunt azi material de ars var, pentru genialii turco-tatari ai prezentului.

Am spus Puternicilor zilei, i-am rugat, sa aseze cocioabele contemporane ceva mai departe de sacrele ruine. E loc destul imprejur. Dar cu cine sa te intelegi? Nu sunt eu insu-mi un pribeag ratacit, cu visuri din altä lume in mijlocul celor ce au interes numai pentru ce e imbuibarea greoae a trupului, dar nu au nimic pentru bruma de suflet cata a mai ramas palpaind in bietele lor fiinte de o clipa?

Callatis se va acoperi incet de uratenii moderne. Anticii vor dormi inca mult subt moloz. Bucuria lor copilareasca, - spusä pe atatea din pietrele lor de mormant - de a mai vedea odata buna lumina a Soarelui, nu le va fi sortita. In mormintele artei si vietii lor se vor cobori subsolurile macelariilor si carciumilor moderne. Din marmorele lor vor face mortar si piatra de clädit la cazarmile lor informe.

Dar eu atunci voiu fi, insu-mi, de mult trecut la umbre. Si, cine-stie, urmasii mai intelepti ca tovarasii mei de vis, in zilele cele ciudate de azi, vor fi de pärere cä e naiv si neeconomic a nu utiliza asa niste excelente cariere de piatra, gata lucrata, cum sunt toate ruinele grecesti si romane, ale Patriei noastre de azi. 

Si totusi, o litanie, o plangere, o amintitoare cantare de dragoste, va fi räsunat si pentru Callatis, inainte de a fi plecat eu la umbre.

VASILE PÂRVAN

Profesor la Universit. din București

 

Vasile Parvan moare 5 ani mai tarziu, in urma unei apendicite netratate la timp, la numai 45 de ani, iar multe din vestigiile antice de la Mangalia vor ramane in adancuri, pentru o alta vesnicie.

 

In imagine ruinele cetatii de la Mangalia. 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

331
Techirghiol
28.03.2024 21:14
Actual: 15° C
Viteza vantului: 3.01 m/s