Cover Image

Perla Dobrogei

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Decembrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Ni se pare ca astfel este numita Constanța, dupa cum "Baile Herculane" au fost numtie "Perla Banatului". Romanul este generos, e darnic... darnic pana si-n a da cele mai magulitoare epitete oraselor pentru care ar trebui sa fie poate ceva mai zgarcit.

Asa de pilda Constanța. Pentru pozitia ei pitoreasca pe tarmul marii Negre ar merita de sigur un calificativ laudativ, dar nu stiu de ce ar fi Mangalia mai putin favorizata, cand e vorba de a primi darurile imaginatiei romanului. Mangalia, prin aerul ei exotic oriental, prin ruinele ei romane, prin digul ei genovez si prin lacul ei șvițerian, e mult superioara Constanței, si ar putea foarte bine sa-i dispute titlul de .. perla.

Intreati in orasul Constanța si va veti da seama ce fel de ... perla e acest loc climateric - draga Domnule si ... balnear.

Am fost aici cu prilejul congresului medicilor. Pe intreg globul pamantesc statiunile balneare dau o deosebita atentie medicilor, fiindca de ei depinde starea de inflorire a statiunilor. Restaurantele anuntasera preturile 20% mai ieftin pentru congresisti. Ei bine, s'a aflat apoi ca patronii respectivi majorasera inainte preturile cu 20% ca apoi sa ofere reducerea!

Cand zici Constanța - din punct de vedere medical - zici si Techirghiol. Cand congresistii ajunsera la Techirghiol, nu s'a gasit mancare pentru 150 din ei desi restauratorii fusesera avertizati cu o luna inainte de vizita medicilor!

Am luat cu colegul meu dr. Focșa o camera, in centru orasului Constanța, la un hotel din piata Ovidiu. Toata noaptea un "jazz" turbat canta afara in fata a trei clienti si a Statuei lui Ovidiu, care cu capul plecat si trist isi spunea par'ca ale sale "Tristia", iar noi n'am inchis ochii! Curat ... perla"

Doctor Ygrec

ADEVARUL, Joi 25 Iunie 1931

In imagine Constanta, Piata Ovidiu in 1930

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

109
Techirghiol
04.12.2023 12:26
Actual: 3° C
Viteza vantului: 4.54 m/s