Cover Image

PESCĂRIILE DOBROGENE

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Noembrie 2020
Timp de citire: 2 minute

In veacul al IX si al XI apar ştiri despre pescarii români dela Dunăre, cari se menţin până când gurile Dunării si Dobrogea intră în stăpânirea Statelor româneşti, iar pescuitul eră curat românesc.

Ocupaţia turcească a Dobrogei schimbă aproape completamente caracterul etnografic al acestei provincii ; totuş balta rămâne, dacă nu din punct de vedere politic cel puţin etnografic, în patrimoniul Românilor. Diferiţi călători vorbesc cu mult entuziasm de pescăriile dela Gurile Dunării «ou ils font leur plus grande pesche» cum spunea «le sieur Edouard Brown», în 1674. 

In secolul al XIX, pescăriile în Dobrogea, dealungul Dunării, în Deltă si pe lacurile litorale supravegheate de un agă şi mai mulţi bulibaşi, cari incasau arenzile şi taxele din peşte, aparţineau în intregime Imperiului turcesc. Bine înţeles că desele răsboaie cu Ruşii şi ocupa-ţiile succesive ale acestora n'au fost favorabile desvoltării pescuitului, deoarece masse intregi de populaţie se dislocau odată cu plecarea sau venirea unei armate.  La luarea în stăpânire a Dobrogei de Români, pescăriile erau aproape părăsite.

Mulţi Turci, cari se ocupau cu pescuitul, fugiseră. Arendăşiile turceşti nu mai existau singura grije a Statului român, după ocuparea Dobrogei, a fost să-şi valorifice drepturile sale asupra pescăriilor care aparţinuseră Statului turc şi pe care, din lipsă de alt sistem de exploatare, a inţeles să le arendeze în aceleaşi condiţiani ca şi înainte de această dată.

Nu se cunoaşte care eră producţia pescăriilor din Dobrogea în timpul şi inainte de arendăşie, deoarece nici o statistică nu ţineă în evidenţă peştele prins. Veniturile din arendări erau de 400.000 lei aur.  La 1895 Statul incepe să exploateze în regie bălţile din Dobrogea, secţia 5 şi 6, adică bălţile din dreapta Dunării aparţinând Domeniului Brăila si bălţile din Delta Dunării. Ca urmare a luării în regie de Stat a bălţilor din Dobrogea, veniturile Statului se măresc din primii ani, iar pescarilor li se imbunătăţeşte soarta prin condiţiuni mai bune de muncă. Astfel, la incasările totale de 1.699.614 lei aur, Statul incasează lei 415.371, iar pescarii 1.284.043 lei aur. 

Dobrogea, cincizeci de ani de viata romaneasca, 1928

In imagine o mica «cherhana» la Palazul-Mic, pe ţarmul lacului Mamaia, 1928.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

433
Techirghiol
25.04.2024 14:32
Actual: 20° C
Viteza vantului: 3.4 m/s