Cover Image

Piața Chiliei, Constanța

Publicat de Aurel Băjenaru, 29 Aprilie 2023
Timp de citire: 3 minute

De când eram copil / adolescent, din anii '70 aflasem că acest cartier al Constanței este de evitat.

Ceea ce nu știam, că aici, tot cartierul de-a lungul străzii Chiliei pana la geamia Kumluk si in jurul ei, se numea inițial "Țigănie" și cum "nomen est omen", poate si de aceea locuitorii erau mai "puțin integrați" în viața socială a orașului, privind cu "lejeritate" regulile de conviețuire în comun. Se pare că, cu timpul, compoziția sociala a cartierului schimbandu-se cu așezarea multor români și aromâni aici, lucrurile s-au mai liniștit.

Articolul următor ne dă o imagine despre acest cartier al Constanței din in urmă cu aproape o sută de ani.

° ° °

Golanii işi fac de cap

Golanii din Țigănie organizați în bande de "mardeiaşi ", în lipsă de ceva mai bun, se distrează prin "a pune în probă" pe toti trecătorii întârziați, cari nu fac parte din mahalaua lor şi ar avea nenorocita idee să treacă pe strada Chiliei mai ales. Aceşti derbedei , lăsați de capul lor, sunt întotdeauna înarmați cu cuțite și revolvere fară vre-o teama de prealabila autorizație de purtat armă, aceasta cerându-se numa oamenilor cinstiţi nu şi bandiților. Cartierul Țigăniei e transformat astfel de golani într-un "regionalism absolut" în care nimic străin de loc nu poate intra, căci riscă să fie nu numai "pus în probă", dar chiar și omorât.

Şi totuşi lucrurile astea nu le vede nimenea.

Dobrogea jună - 15 iunie 1929

° ° °

Atacurile din Țigănie

Despre bandele de mardeiaşi organizate în Țigănie ne-am mai ocupat. Bine cunoscuții în partea locului, Anton şi Iusein - doui derbedei cari şi-au făcut o îndeletnicire din a ataca pe trecătorii intârziați, au atacat Luni seară pe tânărul Stan Rişcă, pe când se găsea în trecere pe strada Chiliei colț cu loan Rațiu, umplându-l de sânge.

Numiții nu sunt la primul lor atac şi credem că organele poliţieneşti nu-i vor mai lăsa să-şi facă de cap pe viitor. Dar mai credem ceva , că anume: Nu e bine că băieții cuminţi să mai intarzieze noaptea prin mahalale străine , pentru a face cunoștință tuturor peştilor şi derbedeilor - fiindcă cea mai bună poliție a fiecărui individ este a ceea care păzeşte pielea proprie.

Dobrogea jună - 21 iunie 1929

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

491
Techirghiol
25.04.2024 16:59
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2.51 m/s