Cover Image

PLAJA MAMAIA - 1907

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 Noembrie 2019
Timp de citire: 3 minute

(Impresiuni de vara)

PLECAREA DIN CONSTANTA.

Lumea grabita si plina de inviorare vine pe toate drumurile si se strange gramada subt umbrarele haltelor. Flueratul trenului indeamna mai mult inca, pe intarziatii care se vad iutind pasii.

La Mamaia...

In imbulzeala de cateva minute, oamenii iși strang mana, se chiama pe nume si vagoanele comode, cu obloanele largi lasate, pare ca duc un convoi de lume desrobita. La Mamaia orizontul se rotește larg și cufundat in albastru. Acolo cerul și cu apa sunt tot una. Trenul pare obosit și el de caldura care toropește orașul si-n sfortarea si naduful lui, se silește sa iee cat mai in graba lumea de prin micile statiuni din drum, ca s'ajunga odata afara, pe culmea de sus, unde se simte cum vine boarea racoroasa din necuprinsul marei.

Lumea nerabdatoare, abea așteapta sa scape din zaduful orasului. Aud trompetele de la cazarmi, marina șuera și ea prelung și trenul se oprește in capul drumului de la Anadolchioi, pentru ca sa iee pe ultimii drumeti. La dreapta se vad cateva mori de vant, care-și rostogolesc domol aripele de panza, scartaind strident din toate incheeturile. S'ar parea ca sant niște monstri ramași din alte vremuri, care gem și-și frang madularele de stramtoarea viata noua care-i inconjoara ca o amenintare.

De pe movila Avrat-Tepe, tipa și bat din palme o ceata de Strengari. Trompetele asurzesc, masina sfașie cu șuerul zarva copiilor si trenul lasa orasul cu sgomotul și caldura lui si intra triumfator și racorit, printre lanuri coapte si plantatiuni prafuite.

La Mamaia...

Marea impacata și imensa, oprește in nesfarșitul apelor ei inchise, privirile tuturor. E numai o simpla clatinare de unde și naluciri de raze oglindite.

Boarea proaspata iti umple rasuflarea și-ti racorește obrajii ; adierea aceasta de viata, iti inunda grumajii și-ti incinge tot trupul de inviorare și tresarire. Imensitatea marei se desface in cingatoarea orizontului, tot mai covarșitoare. Trenul hurue acum strabatator chiar pe malul apei, lasand de o parte și de alta hornuri roșcate de caramida și daramaturile sinistre ale unei tabacarii parasite.

Plaja Mamaia cresteaza oglinda apelor ca o tramba de borangic inșirata la soare. Feeria iși incepe incantarea și farmecul. Duna de nisip innainteaza printre ape, așternand drum moale trenului. Marea iși plescae și-și prelinge undele clatinate, iar lacul adormit pare trasnit sub sagetarea sfaramata a razelor de sus. De amandoua partile oglindiri de apa. Un moment simti groaza unei prabușiri neașteptate si tresari de clatinarea acestei punti inguste, care pare ca trosnete deasupra abisului.

Trenul luneca printre ape, duduind pe drumul moale de nisip. Inainte se arata insailarea ușoara si surprinzatoare a bailor. Liniile acelea sprintene, care se incrucișeaza și amagesc ochii ca o mreaja de paianjen, par impletite acolo ca prin vraja, pentru ca sa faca salas zeitelor marei. Trenul se oprește si pe usile vagoanelor deschise, se revarsa lumea ca o inundare de capete.

Coridoarele bailor duc multimea la cabine. Cat ai gandi și marea se umple de scaldatori. E o continua explozie de apa imprastiata, de tipete si de inviorare. De sus soarele bun și darnic, rade deatatea ganganii si de bucuriea lui, straluceste si cuprinsul și fata apelor.

Ioan Adam, 1907

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
07.07.2020 15:47
Actual: 30° C
Viteza vantului: 6,2 m/s

Vizitatori astazi

412