Cover Image

Plaja pentru băi de mare de la Mamaia, 1879

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Martie 2021
Timp de citire: 4 minute

Calatoria Altetei Sale Regale in Dobrogea.

In Monitorul Oficial al României din 27 octombrie 1879 se relateaza despre prima vizita oficiala a domnitorului Carol al Romaniei in Dobrogea. Dupa cucerirea independentei Carol purta titlul de "Alteta Regala", titlu acceptat de Marile Puteri ale Europei. (Va fi incoronat la 10 mai 1881 dupa ce Parlamentul Romaniei a proclamat inaltarea principatelor romane la gradul de Regat.)

Domnitorul Romaniei a mai pus o singura data piciorul in Dobrogea la Ghecet, la 14 noimebrie 1878, la preluarea oficiala a acesteia de catre Principatele Romane. A debarcat cu trupele romane, bulgarii si rusii luand insa masuri petru a boicota primirea oficiala, nu a fost intampinat de nici un dobrogean.

"In Cernavoda, Alteta Sa Regala a fost intampinat de clerul roman, de hogele otoman, de D. Opran, prefectul de Kiustenge, care a presentat Altetei Sale Regale raportul despre starea judetului, de D. colonel Gorjan, comandantul regimentulul 4 de linie, de autoritätile civile si. militare si de D. Harris, directorul general, si de personalul caei ferate de unire a Cernavodei cu Kiustenge, care venise cu trenul decorat spre a conduce la Kiustenge pe noul Domn al Dobrogei, si la orele 8 trenul princiar a pornit.

La statiile Medjidie si Moorf-at-lar (Murfatlar n.r.) trenul s'a oprit spre a putea populatiunile vedea si saluta pe Suveranul lor.

La Medjidie, ântaiul hoge al celei mai mare moschee din Dobrogea 'a citit o rugaciune compusa inadins pentru Alteta Sa Regalä, la care toti Musulmanii räspundeau cu "amin" la fie-care verset, iar scolarii romani tatari din a cest oras§ au intonat un imn roman.

La 10 ore, trenul princiar a sosit la gara Kiustenge; aci Alteta Sa Regala a fost primit de autoritati si populatiune in acelasi mod entusiast, un escadron din al 2-lea regiment.de ro- siori, cu musica, era insirat pe peron spre a da onorurile. Primarul cu consiliul comunal a oferit pane si sare, urand bunä venire A. S..R. Domnitorului, si esprimand fericirea populatiunilor de a saluta pentru prima datä pe noul lor Stäpénitor.

Alteta Sa Regala a bine-voit a rspunde el vine cu placere in mijlocul iubitilor sei Dobrogeni, si ca tinut a face aceasta, calatorie inca in anul acesta, spre a putea lua cunoscinta in persoana de nevoile si trebuintele lor, si a ordona tóte mësurile pentru a se putea da o repede desvoltare acestei noui provincii a Romaniei."

Domnitorul Romaniei a innoptat in Constanta in casa directorului companiei engleze dl. Haris.

Dupa alte vizite oficiale cu discursurile de rigoaare, se viziteaza si "oborul orasului".

"A doua zi diminéta, Alteta Sa Regala trecénd prin oborul orasului, privelistea cea mai stranie si cea mai pitoréasca i s'a infatisat inaintea ochilor. Térgul era plin de nationalitati de diferite rase, fie-care cu costumul lor original, Turci, Tatari cu carele lor inhamate cu camile si in sfirsit populatiunea comercianta a Kiustengei si a a satelor de prin prejur se ocupau in modul cel mai activ si animat de schimbul productiunilor lor a interesantelor industrii locale."

Urmeaza o si alte vizite la obiectivele economice si turistice ale Constantei, iar printre acestea este vizita la Tabacarie, descriere pe care am extras-o in imaginea articolului.

De ce m-a interesat aceasta in mod deosebit, in afara de faptul ca deja la data aceea acolo functiona o fabrica cu 100 de lucratori? Este remarca apropo de locul Tabacariei si imprejurimile:

"Aprópe de aci este cel mai frumos țèrm pentru băi de mare."

Referire care se face binenteles la plaja care duce spre Mamaia Sat, viitoarea plaja Mamaia. Deci aceasta plaja pentru băi era deja cunoscuta si apreciata inca de la preluarea Dobrogei de catre Romania, din 1879.

Imaginea cu fragmentul de text este din Monitorul Oficial al României, 27 octombrie 1879.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

197
Techirghiol
16.06.2021 21:03
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2,08 m/s