Argumentul adus aici cu "Megalo-Vlahia", fostul stat al românilor din Balcani ar trebui să fie un "autogol" din partea ziariștilor români. Acest stat creat la începutul secolului XI, deci cu mult înaintea Valahiilor din actuala Românie era o dovadă în plus că Vlahii și limba lor au existat inițial la sud de Dunăre.
° ° °
"Şi să nu uităm, că „Vasárnapi Ujsàg" e cea mai bună foaie literară ungurească !
Toată lumea înveţată ştie, că In imperiul otoman a existat odată un stat al Românilor care să numia „Megalo-Vlachia. Până şi Rèthy Lajos, moştenitorul teselor imposibile ale lui Hunfalvi, susţine în nrul cel mai proaspët al lui „Budapesti Szemle", că „limba română s'a născut In pămentul Italiei de azi, în ţinuturile Romagnei şi nu în Dacia" şi că „s'au retras cătră nord, Impărţindu-se în trei părţi : In Istria, Macedonia, în apropierea Dunărei şi la poalele Carpaţilor".
Nu va fi fără de folos, dacă voiu spune, că până acum „V. U." se purta cu oarecare réserva faţă de aiurările lui Réthy, ba chiar aducea traduceri de scrieri româneşti şi făcea biografii (ale episcopilor Vulcan şi Dr. Radu), acum însă se pare că s'a schimbat. Literaţii din giurul lui V. U." îşi însuşesc metodul lui Réthy de a scrie despre Români, ear' „academicianul" Rèthy se mulţumeşte şi cu aceea, că limba română s'a născut pe păment român şi nu mai discută prioritatea Românilor în Ardeal.
Dealtmintreli judecând după cele întêmplate, cred că şi această „operă" a lui Réthy se va grăbi să o traducă în româneşte rethicianul Costa.
Budapesta , 12 Maiu. Blondin."
Tribuna Poporului, Arad, Sâmbătă 3 / 15 Maiu 1897