Cover Image

Primele zboruri ale unei rachete cu echipaj

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Martie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Potrivit unei scrieri a lui Evliya Çelebi* din secolul al XVII-lea, Lâgari Hasan Çelebi a fost un pionier aviatic otoman, despre care se spune că a incheiat cu succes un zbor cu o racheta actionata cu pulbere.

Evliya Çelebi descrie racheta ca o construcție conică de 7 Elle ( 1 Elle ca. 64. centimetri), cu o ieșire cu șapte jeturi umplută cu 50 Okka de pulbere neagra (1 Okka = 1.282 kg).

Conform raportului lui Evliya, Lâgari Hasan Çelebi a lansat această rachetă din Sarayburnu, la un punct de sub Palatul Topkapi. Zborul a avut loc la data nașterii fiicei lui Sultan Murad al IV-lea în 1633. Lgari anunțase, înainte de zbor ca, "vrea să vorbească cu Isus în ceruri". Dupa zborul sau peste Bosfor a aterizat cu succes, ceea ce i-a adus ca recompense de la Sultan, rangul de Spahiu și o poziție în armata otomană.

Evliya Çelebi a scris, de asemenea, despre fratele lui Lâgari, Hezarfen Ahmed Çelebi, despre care se spune că a făcut de asemenea un zbor cu racheta peste Bosfor cu un an înainte.

 

* Evliyâ Çelebi, (născut in 25 martie 1611 în districtul Unkapanı din Istanbul, a murit după călătoria din 1683, probabil în Egipt), a fost un scriitor otoman, care în cartea sa de călătorie (Seyahatnâme) , descrie călătoriile sale  în Imperiul Otoman , printre care si cele din Dobrogea și în țările vecine. Această lucrare este una dintre cele mai importante despre lumea otomană de la sfârșitul secolului al XVII-lea și a fost declarată parte a Patrimoniului Mondial în 2013.  Orientalistul Joseph von Hammer-Purgstall (1774-1856) a redescoperit și tradus pe Evliyâ Çelebi (1834)

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

4
Techirghiol
23.10.2019 01:16
Actual: 14° C
Viteza vantului: 1,5 m/s