Primii coloniști germani au venit în 1841 din sudul Imperiului Rus în Dobrogea.
Erau familii țărănești din provincia vecină Basarabia. Ei s-au stabilit în satul Akpunar, locuit de turci. Motivele de emigrare au fost dificultati economice în zona de origine și căutarea pamantului necesar gospodariilor. Primul val de imigrație, început în 1841, cu care au sosit locuitori germani din provincia rusă Cherson, a continuat până în 1856. La acea vreme până la alipirea la România în 1878, Dobrogea a aparținut Imperiului Otoman.
Germanii din Dobrogea au fost singurul grup etnic german care au fost supusi otomani. Din 1873, a început al doilea val de imigrație, exclusiv de imigranții șvabi. Aceasta s-a datorat abolirii privilegiilor coloniale în Rusia în 1871 și a continuat până în 1883. A treia perioadă de imigrare a fost anii 1890/91, condiționată de preluarea de către stat a școlilor germane în Imperiul Țarist.
In imagine se poate vedea primul document german scris pe teritoriul Dobrogei, provincia Bulgaria, dupa cum se specifica aici. Este alcatuit de Adam Kühn, tinand de registrul de nasteri al asezarii germane nou intemeiate Akpunar.
"Tauf- und Kirchen-Buch über Die Neugebohrene Kinder welche in der Provens Bulgary im Mertschiner Kasa im Dorf Acponar gebohren sind. Dorf Acponar den 8ten February 1847"
"Registru de botez al bisericii pentru copiii nou nascuti din Provincia Bulgaria, cazaua Macin(?) , satul Akpunar. Satul Akpunar, 8 Februarie 1847."
Akpunar, astazi Mircea Vodă (bulgară Акбунар/Akbunar), sat în comuna Cerna din județul Tulcea, a fost parasit numai dupa sase ani de catre colonistii germani, din cauza neintelegerilor ivite cu nationalitatile musulmane conlocuitoare, in special tatari si cerchezi colonizati aici in urma Razboiului Crimeei. Germanii in frunte cu Adam Kühn au intemeiat apoi in apropiere satul Atmagea.