Cover Image

Primul semn de vieaţă după 20 de ani

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Octombrie 2019
Timp de citire: 2 minute

In timpul răsboiului mondial, tânărul Vasile Moldoveanu, de fel din Ostrov, pe malul Dunării, a luptat în regimentul 74 Infanterie Constanţa.

In timpul unei lupte, care au avut loc la localitatea numită Căpăţina Porcului, numitul soldat a fost lovit de un obuz şi a căzut lungit la pământ sub ochii comandantului. Comandantul a făcut raport despre moartea lui şi Vasile Moldoveanu din Ostrov era mort pentru toţi cunoscuţii săi.

Iată însă că zilele trecute soseşte o scrisoare la Ostrov tocmai din Rusia. Scrisoarea e trimisă de Vasile Moldoveanu, care atunci n'a murit, a ameţit numai, a fost făcut prizonier şi dus în Rusia. Acolo, când a văzut că nu-i chip să plece în ţara spre care-l mânau dorurile, s'a însurat şi trăeşte ca dulgher. Acum scrie că vrea să se întoarcă acasă şi cu dor aşteaptă să-şi vadă părinţii şl pe fostul lui comandant din răsboiu. Părinţii i-au murit. Comandantul trăeşte încă, e învăţător într un oraş din Dobrogea. 

Unirea Poporului, 29 Septemvrie 1935 

 

***

Se vor întoarce din Rusia 140 de prizonieri. Ministerul de externe a primit înştiinţare că 140 de prizonieri, rămaşi în Rusia din timpul războiului, vreau să se întoarcă în ţară. Banca Naţională a fost rugată să le dea bani străini, ca ei să poată veni în patrie. 

Unirea Poporului, 13 Octomvrie 1935 

 

***

Povestea soldatului Moldoveanu trebuie sa fi fost foarte ciudata si probabil, va ramane pentru totdeauna necunoscuta intru totul deoarece, rusii erau aliatii romanilor. Soldatii de nationalitate romana, daca erau facuti prizonieri, apartineau armatei austro-ungare.

 

In imagine "Monumentul Eroilor" din Techirghiol, eroi cazuti in "Marele Razboi".

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

13
Techirghiol
29.03.2024 01:27
Actual: 11° C
Viteza vantului: 3.25 m/s