Cover Image

Printre contrabandistii din port

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Februarie 2019
Timp de citire: 6 minute

Dar în definitiv ce caut în taverna asta fumurie, izolată? E singura din portul Constanţa,  duhnind a iuft şi saramură? Sau cele 19 litere mari albe, aşternute pe ferestruicele de-afară, "Cafeneaua marinarilor", vestesc un anume pitoresc, interesant prin el însuşi? Iată-mă de două ceasuri aşezat la măsuţa soioasă aşteptând un semn, un indiciu, peste literatura bărbilor pescăreşti; peste biliardul unde partida de carambolaj mobilizase un sfert din muşterii; peste uşa ce slobozia din când în când un individ cu manta şi bonetă de muşama; peste interiorul ăsta la urma urmei monoton, refugiul hamalilor şi golanilor răsbiţi de frig.

Da, aşteptam un semn. Căci ajunsesem aci, — penultima etapă, în drumul unei urmăriri,— linie ondulată de abstacole, debutând cu ultimul vapor sosit, cu o descindere pe bord, cu un anume caiet dispărut misterios, semnalat în camera unei artiste de varieteu, poposit o vreme în dugheana unui droghist, ca apoi să se facă nevăzut, tocmai când poliţia era sigură că pune capăt voiajului  sâcâitor.

Coletul, la rândul său, avea istoria şi prologul lui dramatic. "De câtăva vreme, se semnalează poliţiei constănţene cazuri ciudate. Prin luna Decembrie, înainte de Crăciun, guardiul public Tănase Ion a găsit pe strada Jupiter, o uliţă dosnică a cartierului lucrătorilor, o biată copilă căzută în nesimţire, cu ochii injectaţi şi trupul rigid. Transportată la spital, după atente îngrijiri şi s’a dovedit că este vorba de o intoxicare gravă cu stupefiante. Fata în vârstă numai de 15 ani, Sofia Martiniu, a refuzat la început să mărturisească ce toxic a folosit pentru otrăvire, căci se credea într’o încercare de sinucidere cu simptome ciudate. Ceiace s’a putut dovedi a fost  numai faptul că Sofia Martiniu era fiica unui gospodar din localitate, dispărută de 15 zile de la domiciliul părinţilor. A fost răpită pe stradă de doi indivizi necunoscuţi şi sechestrată într’o casă, asupra căreia victima nu a putut da nici o lămurire, decât că patroana era o fiinţă uscăţivă ce răspundea la numele de Alexandrina.

Tot din gura victimei s’a aflat că în fiecare seară, fata era silită să fumeze trei-patru ţigarete cu gust ciudat, după care cădea Intr’o stare de oboseală generala. Cum a ajuns apoi pe trotuarul străzei Jupiter nu şi-a putut aminti. Fumase în ajun 8— 10 tigarete cu gust dulceag. . . .

Investigaţiile poliţiei pentru descoperirea casei cu pricina sau a patroanei ei, au rămas infructuoase, ştiindu-se însă precis ca este vorba de o organizaţie de proxeneţi şi un cuib de traficanţi de stupefiante.

Afacerea aceasta era aproape dată uitării, când după o lună de zile se iveşte un caz aproape similar. O „artistă” are într’o noapte o sincopă. Pe când se legăna la braţul unui marinar ce venise să petreacă înir’un local de noapte dela periferie, se prăbuşi pe podea, nemişcată.

— Ştiu eu ce are, făcu o altă fată. Iar a fumat din drăcia aia a armeanului!

Transportată la spital, unde s’au constatat aceleaş simptome ca la Sofia Martiniu, dovedindu-se că este vorba de-o gravă intoxicare cu haşiş. După câteva zile de îngrijiri, pacienta a părăsit spitalul, refuzând categoric să mărturisească de unde îşi procura stupefiantele”.

 

[...]

In continuare reporterul relateaza despre cum au fost prinsi traficantii de hasis din Constanta, care au fost si condamnati apoi, Jervant Dadulian la 3 luni închisoare şi Harie Kazangian la o lună.

"A doua zi comisarul Gornac şi agentul Gheorghiţă îmbrăcaţi femeieşte se prezintă la frizeria lui Kazangian, şi spunând că sunt "trimise" şi recomandate de alte fete, au venit şi ele să-şi procure haşiş. Convins că are în faţa sa cliente cinstite, bărbierul Kazangian n’a stat la îndoială. Dând la o parte o oglindă, a scos dintr’o gaură făcută special în perete un ghemotoc de hârtie conţinând o bucăţică de pastă gălbuie-cafenie şi compactă, tare ca şi muştarul uscat. Pentru această porţie de haşiş (85 grame) bărbierul a cerut 600 lei. Pe când explica modul de întrebuinţare, comisarul Gornac îi smulge haşişul din mână, îşi scoase din cap pălăria şi peruca, spre surprinderea negustorului şi strigă : — Harie Kazangian, eşti arestat!"

 

[...]

Concomitent cu cercetarea acestor traficanţi, investigaţiile poliţiei s’au extins şi asupra afacerei cu fata Sofia Martiniu, descoperindu-se că ea fusese ademenită de un individ care a predat-o proxenetei Alexandrina Nicolopol care a speculat-o împotriva voinţei ei, dându-i să fumeze haşiş. Ultima doză de haşiş a fost însă prea puternică şi fata căzând în comă, a fost aruncată în stradă, lângă un maidan de pe str. Jupiter. Cercetările au mai dovedit că Alexandrina Nicolopol îşi procura haşişul dela femeia Maria Olteanu care şi ea, la rândul ei îl cumpăra dela marinarul Ali Sucri de pe vaporul "General Church”, acelaş care era şi furnisorul lui Dadulian.

* * *

Şi iată pricina aflării mele la "Cafeneaua marinarilor". Fusesem informat că în acea noapte comisarul Gornac va opera o descindere, aci. Intr’adevăr pe la vre-o 11, poliţiştii şi-au făcut apariţia. Emoţie. Mărturisesc am fost decepţionat. După o jumătate de oră de cercetări şi interogări, am căpătat convingerea că marinarii şi pescarii obicinuiţi ai acestui local destul de original la înfăţişare, sunt de bună seamă oameni de treabă.

Ali Sucri de pe vaporul "General Church” n’a fost găsit. Au fost dibuiţi însă alţii, o sumă de indivizi ce şi-au făcut o sinistră specialitate din comerţul cu fumul ucigător. Umbra lor se proectează şi în Capitală...

FOX

Reportaj, 9 Aprilie 1931

 

In imagine Cafeneaua Marinarilor din Portul Constanta in 1931.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

2
Techirghiol
16.04.2021 01:23
Actual: 4° C
Viteza vantului: 4,12 m/s