Cover Image

Printre Nevoiasi (cartierul Coiciu, Constanța 1931)

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Iulie 2022
Timp de citire: 2 minute

Am intreprins o anchetă in lumea nevoiasă , din cartierul Coiciu şi am putut constata mizeria in care tráesc aceşti oropsiti ai soartei.

Sunt şi aci multi oameni , sănătoşi şi capabili , dornici de muncă, care din lipsă de lucru , trãesc fără hrană zile întregi şi pe lângă ei o casă de copii , supti de foame şi frig . Mai sunt pe lângă aceştia şi mulţi vagabonzi , fără nici un fel de nădejde care trăesc din loc în loc, cerşind mila unora şi altora , pentru un adapost de noapte, negândindu-se la hrana , ( căci aceasta e lucru mare ) .

Ce este mai trist insă , faptul că sunt şi multe văduve cu câte 5 şi 6 copii mici. Mamele sunt in inposibilitate de a munci din cauza boalei care le-a cuprins pe sărmanele nenorocite şi aceasta din cauza nevoilor zilnice. Traind mereu cu sperante unor timpuri mai bune, hránindu -se cu iluzii , că le va pica un binefăcător să le salveze din această stare, au devenit adevărate cadavre, neputincioase de a munci... pe când, sărmanii copii cu vesmintele rupte , aproape goi , tremurând de frig , uitând şi de mancare stau in-lăntuiti in jurul mamei, consolând -o şi dându -i nădejde.

Ei bine! Nu departe de noi!

Ne desparte , numai linia ferată, de aceşti nenorociti . Fie care poate controla exactitatea afirmatiunilor mele, că nu e ris ci o tristă realitate . Se cere, urgente intervenții !

Să se formeze şi in oraşul nostru comitete de ajutoare . Cel putin odată pe săptămână să poată fi aceştia hraniti in mod gratuit. Si garantat că se va face o operă socială de mare importantă , cu atât mai mult , cu cât în oraşul nostru sunt multi oameni de bine, şi cu dare de mână, care ar putea alina putin suferintele acestor suflete lipsite de strictul necesar "hrana zilnică".

In No. viitor continuarea anchetei .

L. M.

Dobrogea - Anul II No 16 - 22 martie 1931

In imagine strada Mihail Coiciu, actuala str. Poporului din Constanta in 1934.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

141
Techirghiol
03.12.2022 13:27
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,91 m/s