Cover Image

Prințul Nicolae LA TECHIRGHIOL

Publicat de Aurel Băjenaru, 27 August 2023
Timp de citire: 2 minute

Titlul articolului de mai jos ca și altele asemănătoare referitor la Techirghiol i-a făcut pe mulți istorici de ocazie neatenți să atribuie astfel de vizite ale unor celebrități ale vremurilor trecute, Techirghiolului de astăzi.

Numai că acest Techirghiol era de fapt proaspăt înființata stațiune a lui Ion Movilă, Techirghiol-Movilă. Începuturile au fost făcute cu sanatoriul-hotel Movilă deschis în 1902 și vânzările de terenuri din parcelarea care devine mai tărziu stațiunea Carmen Sylva, Vasile Roaita, astăzi Eforie Sud. Techirghiol Sat, din jurul satului otoman, era mai degrabă o stațiune sărăcăcioasă în utilități turistice și oferte, o stațiune a săracilor.

° ° °

Prințul Nicolae LA TECHIRGHIOL

Acest fraged vlăstar al Dinastiei noastre, prin veselia sa, prin râsul și jocurile lui zglobii, revarsă harul bucuriei în jurul său, la Techirghiol, unde se află cu Auguștii săi frate și soră. Principele Nicolae e vlăstarul cel mai popular al Casei noastre regale, deoarece vine în contact cu toată lumea, stă de vorbă cu toți copiii, cunoscuți și necunoscuți de el, împarte fără greutate jocurile lor, uitând distanța ce-i desparte.

In sala marelui hotel ,Principesa Maria (astazi Eforie Sud n.m.), unde e găzduită familia noastră regală, e o sărbătoare și o bucurie mare, nu numai pentru copii, ci și pentru oamenii mari, când descinde micul principe. Jocurile, farsele, glumele sale sunt multiple, — și voiu descrie una dintre însele la care au asistat numeroase persoane. Printre copiii pentru care are o deosebită preferință Principele Nicolae, e d-șoara Săveanu, o d-șoara numai de 11 ani, adică aproape de vârsta Principelui. Intr'o zi d. N. N. Săveanu, părintele d-șoarei în chestiune, se vede abordat de Principele Nicolae. — Te rog să-mi dai pe fiica d-tale. — Cum să ți-o dau? întrebă d. Săveanu, rămânând nedumerit. — De nevastă, răspunse energic Principele Nicolae. D. Săveanu zâmbi și o luă atunci pe tonul glumei . — Dar ai învoirea M. S. Regelui, pentru a te însura Alteță? — Nu-mi trebue învoire, ajunge a mea. — Eu am să întreb ne Maiestatea Sa dacă dă învoirea Sa și... — E destul cuvântul meu de onoare, răspunse tânărul principe și se îndreptă spre tânăra lui logodnică... de joc. Iar toți cei de față au făcut mare haz de curajul, istețimea și drăgălășia Prințului Nicolae.

Universul, iulie 1915

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

207
Techirghiol
30.05.2024 21:09
Actual: 21° C
Viteza vantului: 4.21 m/s