Cover Image

Răzbunare!

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Noembrie 2020
Timp de citire: 3 minute

Un mitropolit grec — hienă.

In Macedonia sunt la ordinea zilei asasinatele ingrozitoare săvarşite de bandele greceşti cu aprobarea clerului şi guvernului grec in contra fruntaşilor Aromani. Cruzimile palicarilor insetaţi după sangele fraţilor noştri, strigă după răzbunare şi acest strigăt trebuie să pătrundă In primul rand inimele fraţilor din Regatul liber, unde se aciuesc ataţia grecotei, bucurandu-se de toate binefacerile statului.

Romaniei, a cărei cuvant cade cu deosebire azi atat de greu in cumpăna Europei, ii se impune de urgenţă, să intervină cu tot aplombul necesar, ca sa se pună capăt asasinărilor mizerabile din partea Grecilor turbaţi, despre cari ne dă din nou dovadă strigătul de durere, ce ne soseşte azi din Macedonia.

Iată ce ne scrie fruntaşul aroman d-nul V. Diamandi din Ianina:

Ianina, 4 Noemvrie v. 1912

Domnule director al „ Gazetei Transilvaniei“.

Fiind drumurile închise şi porturile blocate de greci, s-a tăiat comunicaţia ca să vă pot informa despre tot ce se petrece aci.

Cu inima plină de durere viu a Vă comunica tristele ştiri,cari mâhnesc sufletul întregei suflări armăneşti, despre teribila asasinare a marilor şi bunilor armâni: Dumitru Cicma şi Lagaro din Turia şi păr. Gheorghiade şi Leon Papi, institutor Paliohori, toţi măcelăriţi de banditii greci, tăiaţi în bucăţi şi aruncaţi cânilor, iar cea mai mare bucată a corpului a fost prezentată Mitropolitului grec din Grebena spre a se adeveri executarea ordinelor lui, spunându-ie totodată ca să Înainteze pe pământul turcesc şi să distrugă tot ce e armănesc, curăţind spinii cari Împiedecă lăţirea lor.

Deci Vă rog agitaţi presa şi cereţi răzbunarea sângelui nostru.

V. Diamandi

Gazeta Transilvaniei, 20 Noemvrie (3 Decemvrie) 1912.


Pentru cine nu realizeaza radacinile conflictului si scopul acestuia, iata cateva amanunte privind contextul.

Grecia a fost unul dintre primele state care si-au capatat la 1828 independenta de Imperiul Otoman, un mic stat, poate de doua ori mai mare decat Dobrogea. Trei ani mai tarziu, in urma hotararilor Congresului de la berlin (1881), Imperiul Otoman trebuie sa cedeze si Tesalia Greciei (cu galben insemnata pe harta). In urma razboaielor balcanice, Grecia care a intretinut tot timpul focul rebeliunii in Balcani obtine (la impartirea Imperiului Otoman) si majoritatea insulelor, o parte din Epir, o mare parte din Macedonia, intinzandu-se pana aproape de Adrianopol, unde o gasim si astazi. Toti locuitorii acestor teriotorii care nu au "simtit greceste", albanezi, sarbi, bulgari, aromani au avut de-a face cu prigoana nationalista a grecilor din micul stat in formare.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

220
Techirghiol
15.05.2021 23:54
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s