Cover Image

Rodia la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Mai 2020
Timp de citire: 3 minute

Cunoasteti acest fruct  specific orientului si tarmului mediteranean cu sucul sau delicios si bogat in vitamina C ? Sau faina de samburi de rodie cu care orientalii isi condimenteaza cu succes mancarurile?

Intr-un articol din 1927 in Buletinul Gradinii Botanice si al Muzeului Botanic de la Universitatea din Cluj, famacistul Gheorghe Grinţescu facea o relatare despre un astfel de arbust gasit ca vegetatia spontana  pe malurile lacului Tehchirghiol.

"In 1926 cercetand flora malurilor lacului Techirghiol inspre Tuzla sat, am găsit un frumos exemplar, foarte ramificat de un arbust steril, pe care mult timp nu l-am putut identifica. Abia acum l ’a recunoscut dl Prof. A. de Degen : Punica Granatum L., care creşte in tovărăşia cator-va indivizi răzleti foarte curioşi şi cu totul deosebiţi de Pirus communis L., dintre care cate-va exemplare foarte bătrane le-am intalnit şi prin nisipurile maritime de la Movila — Carmen Sylva, spre Eforie — Techirghiol. 

Exemplarul de Punica arăta o varstă destul de bătrană, plin de frunze, fără fructe sau flori; pe el erau atarnate numeroase ramuri de Asparagus verticillatus L.

Iată şi descrierea plantei noastre: Arbustul nostru este inalt de 1 m 20 cm., glabru (lipsit de peri n.r.), cu ramurile oposite şi spinoase, cu foile oposite sau alterne, ori şi cu fascicule de foi, coriaceu-lucitoare, căzătoare, de formă oblong lanceolată, cu varful obtus. 

Caliciul are laciniile lanceolate, ascuţite. Florile sunt mari, 3— 4 cm. de un roş viu. Fructul este mare ca o portocală şi e numit la noi „rodie“. Arbustul la noi s’a cunoscut pană acuma numai in cultură in sere şi prin case, numit „Rodiu“.

Prezenta acestui arbust in flora Romaniei este foarte importantă, atat ca arie geografică, cat şi prin aceea, că mai mărim numărul familiilor din flora noastră incă cu una. Este un arbust mediteranean, a cărui prezentă in Dobrogea nu pare extraordinară, de oare ce mai traeşte incă in Macedonia şi Tracia, apoi pe litoralul oriental al Mărei Negre. Nefiind incă semnalat in flora Bulgariei, totuşi cu greu putem admite lipsa lui. Ca element mediteranean este tot aşa de important ca şi Ficus Carica L. (Smochinul), ce formează o colonie foarte frumoasă la Capul Caliacra, pătrunzand de pe litoralul Mărei Negre tocmai pe stancile de la Harşova. 

Aceşti arbuşti dimpreună cu Paliurus spina Christi Mill., Periploca graeca L. etc. formează elementele florei mediteraneane cele mai inaintate in Nord-Estul Europei."

Gheorghe Grinţescu (1878 - 1956) a fost dr. farmacist, general de brigada, farmacist-şef al Armatei, specialist în plante medicinale, autor al Tratatului de Botanică Farmaceutică, în două volume (1923), care a primit în 1926 Premiul „V. Adamachi” al Academiei Române.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 22:21
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

302