Cover Image

Românce din Dobrogea convertite la mahometanism

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Iulie 2020
Timp de citire: 3 minute

Ziarul »Minerva« comunică două cazuri de convertire la mahometanism, întîmplate în Tulcea.

Femeia Elena Tudora din comuna Balabancea (sat în comuna Hamcearca,județul Tulcea n.r.) s'a plîns autorităţilor, că fiica ei Maria, care a lucrat la cultura de tutun a R.M.S. a fost ademenită de turcul Ionuz Mehmet Ali, care în urmă a silit-o prin ameninţări să treacă la mahometanism, devenind cadînă.Convertirea s'a făcut în modul următor : Ionuz Mehmet Ali s'a dus cu Maria Tudor la hogia din Tulcea care i-a dat o cruce, cu obligaţia s'o calce în picioare timp de 40 de zile. Pe cruce sunt săpate în relief chipurile Maicei Domnului şi a celor patru evanghelişti. In dos crucea are o scobitură, în care se toarnă ceară roşie şi prin ajutorul căreia crucea e fixată de talpa pantofului sau, a papucului ce poartă fata, care urmează să fie convertită la mahometanism. 

Dupăce Maria Tudor a călcat în picioare timp de 40 de zile crucea dată de hogea din Tulcea, acesta a  recunoscut că fata a renunţat la creştinism şi a trimis'o la muftiul (judecătorul musulman) din acel oraş, care a încuviinţat căsătoria între fosta romîncă şi turcul Ionuz Mehmet A H . Căsătoria s'a celebrat în geamia din oraşul Tulcea. 

In acelaş fel a procedat turcul Ahmet Ali din comuna Ortachioi cu fata Bălaşa a veteranului George Colofca. Autorităţile fiind înştiinţate de părinţii celor două fete cari trecuseră la mahometanism şi se căsătorise cu turci, au îuat măsurile următoare : Turcii Ionuz Mehmet Ali şi Ahmet Ali au fost expulzaţi ; iar muftiul a fost învitat să nu mai dea autorizări de  căsătorii între turci şi romînce, iar hogele să nu celebreze asemenea căsătorii.

TRIBUNA, 6 Maiu 1909

* * *

Daca faptele ar fi adevarate, avem aici o marturie absolut unica despre misionarism agresiv musulman. In general musulmanii nu misioneaza iar religia permite casatorii intre un musulman si o femeie de alta credinta daca aceasta este crestina sau evreica. Islamul permite sotiei nemusulmance sa-si pastreze propria religie si nu este obligata sa se converteasca. Insa nu este permisa o casatorie intre o femeie musulmanca si un nemusulman. Asta datorita faptului ca in religia islamica copiii mostenesc religia tatalui.

Ar mai fi o posibila explicatie, ca acei turci mentionati, dupa cum spunea  Prof. Dr. Kemal H. Karpat, erau turci kâzâlbaș (capete rosii, turbane rosii), care practicau obiceiuri nu intotdeauna conforme cu islamul. Acestia erau musulmani  alevi sau șiiți  care au pastrat multe din religia originala samanista a turcilor originari din Asia Centrala. La Balabancea au ajuns candva in secolul XVI, surghiuniti din Anatolia centrala si dupa cum spunea profesorul Karpat, ultimii mai locuiau inca in 1937 in Balabancea.

Dar posibil si ca aceste presupuse ritualuri sa fie zvonuri raspandite de crestini habotnici, rauvoitori si putin toleranti fata de musulmani.

Cunoscut insa este domnitorul moldovean Ilie Rares (1546-1551), care s-a convertit la islamism calcand crucea in picioare, cel care a devenit astfel Ilias Mehmet. 

In imagine secularul cimitir turcesc din Balabancea.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

424
Techirghiol
29.03.2024 14:25
Actual: 23° C
Viteza vantului: 8.15 m/s