Cover Image

ROMÎNII LA CONSTANTINOPOLE, 1896

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Septembrie 2021
Timp de citire: 4 minute

(De la trimisul nostru special)

Sosirea turistilor romini

V'am descris eri sosirea "Cobrei" cu 228 de turistl romini, printre cari multe doamne, in momentul cind Galata era în plina revolutiune.

Serviciul nostru de navigatie a luat toate mäsurile necesare ca turistii romini sa fie la adapost de ori ce intimplare neplacutä.

Gratie d-lut Nanu, insarcinatul de afaceri al legatiunei romine, si in special d-lui maior Coanda, sub-directorul servicitilul de navigatie, toti escursionistii au putut sa se scoboare in liniste la tarm sub protectia trupelor turcesti si au descins unii la Therapia, iar altii la Pera.

Escursiunile turistiilor

Serviciul nostru de navigatiune, creat sub guvernul conservator de d. Gr. N. Manu si menit de a da o mare intindere relatiunilor noastre comerciale, ne-a dat cu aceasta ocaziune dovada, ca chiar in vreme de turburari, lumea poate avea incredere într'insul.

Purtarea serviciulul de navigatie a produs o impresie foarte favorabila asupra autoritatilor turcesti si asupra strainilor, engleji, francezi si gernrani din lumea comerciala inalta.

Curajul rominilor a fost admirat de toti.

Rominii debarcati la Terapia au putut sa ia parte la toate excursiunile proiectate, gratie d-lui maior Coanda, care ne-a pus la dispozitie vaporasul Viitorul. Mai cu seama eri, Duminica, «Viitorul» ne-a servit sa ne inapoiam fara nici un incident la Terapia din Constantinopole, unde spre marea noastra spaima au isbucnit noui turburäri si maceluri.

(Atacul asupra băncii otomane din 26 august 1896 din Istanbul de către membrii Federației Revoluționare Armene si apoi reacțiile sângeroase asupra armenilor din Istanbul, care au dus la aproximativ 6.000 de morti. n.m.)

Lesne se întelege ca farä concursul serviciulul nostru de navigatie, panica ar fi cuprins pe toti escursionistii si poate multi, foarte multi din noi, am fi cazut prada bandelor.

D. Seimeri, agentul de aici al serviciulul nostru de navigatie, a fost mereu la dispozitia noastra, ocrotindu-ne si intervenind in momente de pericol in favoarea noastra.

Romanii felicitati de Sultan

Vineri la amiazi, la orele 11, era pompoasa serbare a Selamlicului, la care de obicei asista si Sultanul.

Rominii au dorit mult sa vazä atit serbarea cit si pe Sultan. M. Sa, informat de dorinta rominilor, a dat ordin ca sa li se rezerve un loc bun pentru a putea vedea toate amanuntele serbarii.

Selamlicul s'a fäcut la moscheea Hantidié. Sultanul s'a dus in trasura deschisa, avind in fata sa pe Gazi Osman pasa, mare maresal al Curtei, eroul si celebrul aparator al Plevnei in 1877.

Gazi Osman pasa a atras atentia Sultanului asupra grupului de romini, care era linga biserica ,si M. Sa i-a salutat cu caldura, dind de cite-va ori din cap. Dupa sfirsirea rugaciunilor, Sultanul a intrat direct in palatul sau din Yldiz.

Escursionistii au cerut permisiunea de a vedea palatul, ceea ce li s'a acordat.

Cind au intrat in marea si eleganta sala a palatulul Yldiz, turistii romani au avut fericirea de a fi primiti de eroul de la Plevna, Gazi Osman pasa, care i-a felicitat in mod foarte calduros in numele Sultanului.

Atentiunea lui Gazi Osman Pasa pentru romani

A doua zi escursionistii romini au fost vestiti prin un curier al Palatulul, cä gratie interventiei lui Gazi Osman Pasa li se permite a vizita tesaurul turcesc, precum si somptuosul palat al Sultanului din Dolma Baccea.

Escursionistii romini an primit cu bucurie aceasta gratìe a Sultanulul si au fost insotiti pretutindeni de un ofiter si 5 soldati din garda imperialä. Duminica escursionistii au plecat, sub ocrotirea autoritatilor turcesti, la insula Principilor.

Epoca, 22 august 1896

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

50
Techirghiol
16.08.2022 07:15
Actual: 19° C
Viteza vantului: 2,24 m/s