Cover Image

Rusia, Romania si Basarabia

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Ianuarie 2021
Timp de citire: 2 minute

[...] Se inţelege forte bine interesulŭ ce are România d'a conserva Basarabia. A da aceastä provincie ruşilorŭ, este a le da in măini gurile Dunării, prin care trece comerciulŭ Romăniei precumă şi acela, alŭ unei părţi a Europei. Se zice că Rusia, spre a indulci rana, ară fi dispusă, să lase romănilorŭ o fişie Ingustă de te-ritoriu d'a lungulă riului ; derŭ ore, ce omŭ cu mintea intreagă, deca ară fi desbrăcatŭ de paltonulŭ seu pe unŭ frigŭ mare, s'ar mulţumi cu darea inapoi a nasturilor ?

Romănii declară, cu nu pot sä cedeze nimic, şi ruşii declară şi mai tare incă, că, nu pot sä trăiascä fără districtele Kahul şi Bolgrad. Romănii refusă, orce schimb cu Dobrogea. Ce este aia Dobrogea ? zic ei. O ţeră mocirloasă, nesănătoasă, reu de locuit! Donaţiune nefolositoare şi funestă !

Dobrogea arŭ putea se serve intr'o zi ca pricină pentru o nouä cestiune bulgară. Şi in adevärŭ, se va crea unŭ principatŭ alŭ Bulgariei : nu mai incape nici o indouială că acestŭ principatŭ, indată ce va eşi la lumină, va reclama, Dobrogea şi va intoarce toatä politica sea pentru luarea acestei provincii. Principiulŭ naţionalităţilorŭ, acela alŭ fruntariilorŭ naturale, totulŭ in fine ară fi in favorea pretenţiunilorŭ bulgare. Sermană Romănie! pusă, intre Rusia care 'i ia Basarabia pentru-ca se'i dea Dobrogea, şi intre Bulgaria care nu va fi fericită de cătă numai căndă va recăpăta Dobrogea! [...]

Telegraphulŭ de Bucuresci, 18 februarie 1878


Inainte de a se hotara definitiv soarta Basarabiei de Sud in schimbul Dobrogei, se pare ca in Romania "se stia" ca "principiul nationalitatilor" era in favoarea bulgarilor din Dobrogea.

Mai tarziu, statistica intocmita de Guvernatorul Dobrogei Bieloserkovici din timpul ocupatiei rusesti a Dobrogei (23 iunie 14 noiembrie 1878) confirma superioritatea statistica a romanilor in Dobrogea  comparativ cu bulgarii, chiar daca mai multe voci au sustinut ca tocmai aceasta a fost insa falsificata de catre rusi in favoarea romanilor, pentru a le da astfel un argument in plus in favoarea schimbului Dobrogei cu Basarabia de Sud.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

222
Techirghiol
16.05.2021 00:29
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s