Cover Image

Sanatoriul CTC - Techirghiol Movila

Publicat de Aurel Băjenaru, 5 Octombrie 2019
Timp de citire: ~1 minut

Sanatoriul pentru Combaterea Tuberculozei la Copii  a luat fiinta in anul 1909, fiind construit de societatea privata "Societatea pentru Combaterea Tuberculozei la Copii", societate subordonata administrativ Eforiei Spitalelor Civile.

Societatea, prin intermediul Doamnei Bals, a cumparat terenul necesar, zece hectare, la un pret modic, de la vaduva Movila (Terenul a fost dat de stat gratuit asociatiei). Initiativa a fost sustinuta financiar de catre familii boieresti precum Bals, Plopeanu, Stirbey sau Cantacuzino si a beneficiat de asemenea de sustinerea Principesei Maria atunci, viitoarea regina a Romaniei. 

Sanatoriul, astazi in Eforie Sud, cu imensul parc de la marginea marii, initial ca o adevarata padure amenajat, copaci  si plante de verdeaţa special alese pentru terenul arid si nisipos, a mai functionat pana in urma cu cativa ani ca si "Spital de Ortopedie", iar mai nou, a fost inchis si transferat "Spitalului Judetean".  Se pare ca reprezinta un foarte interesant obiect pentru "industria imobiliara", cu un parc imens, chiar daca diminuat la mai mult de jumatate din marimea initiala si cu plaja proprie, iar zilele ii sunt numarate.

In imagine locul de joaca al Sanatoriului CTC la inceputul secolului trecut.

 

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:24
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

317