Cover Image

Sarbatorea lui Ștefan la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 27 Decembrie 2021
Timp de citire: 3 minute

Pe data de 27 decembrie, imediat dupa Craciun, credinciosii il cinstesc pe Sfantul Stefan. Sarbatoarea, marcata cu cruce rosie in calendarul crestin ortodox avea, are si acum, o mare insemnatate la noi acasa, este ziua numelui tatalui meu.

In anii trecuti, imi amintesc de aceste sarbatori inca din copilarie, pregatirile pentru aceasta zi incepeau cu mult inainte, se suprapuneau, mai ales pregatirile culinare, peste cele ale Craciunului.

Era ziua in care, omagial, veneau in vizita toate rudele familiei, de la Constanta, incepeau sa vina inca de la ora pranzului, pana seara tarziu, cand veneau si ultimele rude din Techirghiol sau din imprejurimi, dar si prieteni din oras.

Cine nu venea la ziua tatalui, nu avea nici o scuza, caci la aceasta sarbatoare nu se invita, dar erau asteptate toate rudele si toti cei importanti pentru familie.

Tin minte ca, in toiul iernii, toata casa era incalzita si pregatita cu mese festive puse cap la cap, decorate cu cele mai frumoase fete de masa si stergare, iar atmosfera era una voioasa, plina de bucurie la venirea fiecarui vizitator care, era pus la masa, si trebuia sa serveasca cel putin patru sau cinci feluri de mancare. Refuzul era un motiv de suparare invocat de mama mea care, astazi nu pot sa-mi explic cum se descurca cu multimea de vizitatori, cateva zeci in cel putin doua serii, fara masina de spalat vase, fara alt ajutor decat pe tata, care trebuia sa se ocupe direct de musafiri si de bauturi.

Musafirii nu veneau cu mana goala, fiecare aducea cate ceva mai degraba simbolic, ce se gasea in comertul socialist, o cravata, un deodorant, un parfum, iar tata incantat de fiecare pachetel, il primea cu formula "dar nu trebuia!".

Fiecare musafir statea cat avea placere, iar cei mai petrecareti, ramaneau pana noaptea tarziu cand se degaja atmosfera, iar tata scotea acordeonul si se inganau tot felul de cantece de petrecere si se spuneau glume si povesti vechi.

Cu timpul musafirii s-au rarit, s-au dus unul dupa altul. Aflam asta de-a lungul anilor din telefonatele cu care il mai surprindeam pe tata in mijlocul petrecerii onomastice.

Mama ne-a parasit vara trecuta. Nu mai are cine sa faca pregatiri de petrecere, ca apoi sa se planga ca oricum a muncit degeaba, caci nu a mai venit nimeni anul acesta, tata primind doar cateva telefoane de felicitare.

Iar eu il voi suna si anul acesta sa-i doresc "la multi ani" si ne vom vedea scurt pe video, amanand o petrecere ca cele din trecut pentru o data viitoare, inca nehotarata.

La multi ani Ștefane!

° ° °

In imagine tatal meu la Techirghiol in 1970.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

13
Techirghiol
30.05.2023 04:07
Actual: 17° C
Viteza vantului: 4.43 m/s