Prezumția că sârbii ar fi fost în istorie, din motive uitate poate, prietenii vlahilor, ai românilor, mă încurca oarecum în teoria mea.
După cum scriam deunăzi, am pornit de la așa zisa vorbă din bătrâni "Trei prieteni au românii Dunărea, Marea Neagră şi sârbii.", presupunând o relație absconsă, de mult uitata cu serbii.
Și da, ea exista, o relație care așa cunoscută, schimbă temeinic toată istoria noastră medievală. Dar întăi trebuie să lămurim cauza acestei zicători de mai sus. În primul rând, referirea la Marea Neagră, element geografic intrat relativ de curând în istoria României, de la 1878, ne spune că așa zisa zicala populară nu poate fi prea veche. Prietenii românilor, Sârbi, Dunăre , Marea Neagră?! Nu cumva e vorba de episodul din 1916 din timpul primului război mondial când o divizie sârbă care a luptat cot la cot cu românii, episod care și astăzi este comemmorat anual la Medgidia, la monumentul ostașilor sârbi căzuți pe pământ romănesc, în Dobrogea?
În aceste lupte au căzut peste 10.000 de militari sârbi.
Divizia sârbilor în Primul Război Mondial a luptat însă în Dobrogea în cauză proprie.
Misiunea diviziei era de a asigura o prezență sârbă în lupta împotriva Puterilor Centrale, după ce Armata Regală a Serbiei a fost nevoită să înceteze lupta și să se retragă pentru refacere în insula Corfu.
"Divizia 1 Voluntari a fost o mare unitate formată la Odesa, în 1916, la inițiativa politicianului sârb Nikola Pašić și a asociaților acestuia. Majoritatea celor care s-au înrolat erau prizonieri de război din Armata Austro-Ungară, capturați de Armata Imperială Rusă. Divizia a avut o componentă etnică diversă, voluntarii provenind atât din rândul popoarelor iugoslave (sârbi, croați, bosniaci etc.), cât și din cehi sau slovaci."
Deci, consider eu, asta a fost cu așa zisa zicală populară "Trei prieteni au românii Dunărea, Marea Neagră şi sârbii.".
În rest, numai atât dezvălui din articolul următor, sârbii au fost acei slavi despre care scriam în articolul precedent "Rumânii și vecinii, servii slavilor".
https://techirghiol.com/rumanii-si-vecinii-servii-slavilor
° ° °