Cover Image

Scriitori si pictori la Mangalia

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Octombrie 2021
Timp de citire: 5 minute

— Pe noi ne-au făcut cunoscuti scriitorii ! povesteşte d- nul Gheorghiu .

Cei dintâi cari s- au abătut in orăşelul nostru , au fost : Părintele Gala Galaction și domnul Demetrius (prozator, poet si traducător, Vasile Dumitrescu, botezat Demetrius de catre Gala Galaction n.m.) si nu le- a părut rău nici dumnealor, nici nouă . Dumnealor au descoperit cea mai frumoasă plajă, cel mai bun vin si cea mai caldă ospitalitate . Plecând la Bucureşti au mai vorbit și altora și, de atunci , pana mai acum cativa ani de când fug toti la Balcic — bun e Dumnezeu , s'or întoarce iar la noi ! — toti domnii scriitori si pictori ne -au făcut cinstea şi au petrecut câte o vară la noi.

Pe - atunci, doamnele şi domnisoarele umblau îmbrăcate nu numai in oraş , ci și la plaje și făceau plaje si bae separat, la un km . de soti. Dar cu fiecare an şi cu fiecare rând de oaspeti, moda s'a schimbat . Pentru noi tot una e , dacă sezoniştii lasă economiile la noi, dar vă spun eu , par'că mai bine ştiau să petreacă vechii musafiri.

PETRECERE NOCTURNĂ PE TĂRMUL MĂRII

Acum se îmbracă seara luxos, se duc la „Vraja Mării " , dansează pe parchet , beau bauturi străine şi si se intorc la vilă cu automobilul . Mi-aduc aminte , să tot fie , vreo 6-7 ani, au petrecut la noi doi scriitori ,doi pictori şi un artist, — nu vă spun numele , stiu că dumneavoastră scriti in gazete și n'ași vrea să -i supar ­— eu tot nădăjduesc că vor så mai vie pe la noi. Incepeau petrecerea seara, la "Furoglu" cu saramură de nisetru și vin adevărat de -al nostru, din podgorii. Le cânta la ureche un taraf angajat special dela Constanta. li găsea ziua tot la "Furoglu" în chiosc , cu potrocul de curcan . A doua seară iar începeau cu saramura de nisetru , dar numai până pela miezul noptii.

Cand se ridica luna sus , deasupra bisericii porneau împreună cu lăutarii si vreo câteva baterii încărcate cu vin rece, spre mare. Se urcau toti in barcă și Nyjdeth , pescarul, ii da drumul in larg . Domnii scriitori si pictori săreau in apă si inotau tot lângă barcă, până oboseau .Atunci se apropiau de barcă şi cereau lui Nyjdeth să-i răcorească. Nyjdeth destupa sticlele şi domniile lor, ca peştii, cu gurile deschise la marginea bărcii, prindeau putere şi iar porneau la innot, pe lună , departe in larg, cu lăutarii pe jumătate adormiti in barcă.

Petrecerea tinea asa , uneori , o săptămână. Apoi , se retrăgeau toti in vile , și nu- i mai vedea, nu-i mai auzea nimeni , câte trei -patru săptămâni. Scriau, pictau și mâncau numai rosii cu paine. Cand plecau toamna la Bucuresti , abia închideau cuferele de multe tablouri ce lucraseră și servietele , de manuscrise.

Dar de câţiva ani s'au lăsat mai la vale, la Balcic.

Dumnealor spun că e mai frumos ca la noi, dar eu ştiu că nu poate fi adevarat, că nicăeri nu este ca în Mangalia . Aşa sunt domnii scriitori şi pictori , schimbători , că de ar fi statornici ca noi, n'ar mai fi nici pictori, nici scriitori ,ci negustori , sau agricultori . Nu m aş mira sa aud, la anul, că sau lăsat mai la, la Cavarna si mai târziu , mai departe , la Caliacra sau Surtuchioi.

Si domnul Mugur , pe care l-am iubit atât de mult, care a fost mândria noastră, ne-a părăsit și s'a mutat la Balcic . Cu dumnealui a plecat şi d .. Mircea Ştefănescu şi domnul Tonitza . Nouii musafiri ne vorbesc mai aspru , nu dau mâna cu noi la venire și la plecare , cum făcea domnul Ionel Teodoreanu cu flăcăii dumnealui . Mai pictează băiatul ăl mare Fane ? Ce frumos zugrăvea bragageria din colt. Dacă fi bogat le-aş dăru la toti câte o vilă numai să - i aduc mai repede în Mangalia , să - i mai văd înain te de a muri nu mai sunt prea tânăr, să le aud vorba atât de frumoasă și prietenoasă . De n'ati mai veni nici dumneavoastră ...

— Ce te mişti aşa greu , domnule ! Ti - am cerut de cinci minute tigări și mărci și umbli cu mâinile pe cutie , de parcă ai desface lăzi in cue. Tânărul indignat, abia a intrat în cafeneaua prietenului Gheorghiu . E intovărăsit de o fetiţă cu ochi imenși, uimiți, in pantalonași scurţi si cu spatele gol. Mâna albă de neam străvechi a domnului Gheorghiu întinde marfa , tremurătoare .

Tânărul o smulge , ia fata de brat si fuge fără să spună bună ziua .

— Nu te mâhni ! il consolez . Când voi ajunge la Bucuresti, voi ruga pe domnul general Condiescu, preşedintele nostru, să cumpere tot orasul Mangalia numai , pentru scriitori. Atunci , maestrul Demetrius, părintele Galaction si toti fiii rătăcitori se vor întoarce pocăiti si iubitori lângă inima dumitale atât de fierbinte.

Sanda Movilă

Adevărul, 21 august 1936

° ° °

In imagine plaja de la Mangalia la mijlocul anilor '30.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

36
Techirghiol
30.11.2021 05:16
Actual: 2° C
Viteza vantului: 0,9 m/s