Cover Image

Seminarul musulman din Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Mai 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

"Monitorul oficial" din Bucureşti publică regulamentul de organizare a seminarului musulman din Dobrogea, pentru instrucţiunea personalului religios al giamiilor, precum şi a institutorilor şi înveţătorilor de limba turcă şi religiunea mahometană.

Seminarul cuprinde un curs complect de 8 ani, împărţit în 8 clase. Obiectele de înveţăment vor fi : limba turcă ; limba arabă ; interpretarea coranului : legislaţia musulmană religioasă (Şeriat) : scrierea şi ortografia (Iazi-lmle). Toate acestea în limba turcă şi arabă.

Limba română (vorbirea curenta, scrierea, citirea şi compoziţiunî uzuale : istoria Românilor ; geografia României cu ţerile locuite de Români şi noţiuni de geografie generală a celor cinci continente; aritmetica şi geometria cu noţiuni practice de agrimensură; ştiinţele fizico-naturale ; noţiuni de pedagogie, cu aplicaţiunî practice la toate obiectele de înveţăment primar; noţiuni de drept civic; noţiuni de igienă şi medicină populară ; cultura pomilor şi a zarzavaturilor ; desemn liniar ; caligrafia ; cântul. Toate acestea în limba română.

Anul şcolar se deschide la 1 Septemvrie şi se închide în seara de 15 Iunie. Cursurile încep la 15 Septemvrie, iar în intervalul de la 1 până la 14 Septemvrie se fac înscrierile elevilor şi examenile de corigentă.

Elevii seminarului sunt datori a-şî face, pe cheltuiala lor, uniforma scoalei,, care se compune din: Giubea sau reverendă de stofă neagră, cu un singur nasture in gât şi gulerul drept, avénd pe el, de o parte şi de alta, o semilună de metal, în mijloc cu literil S. M, (seminarul musulman) ; scurteică neagră până d'asupra genunchiului ; pantaloni negri ; saric alb (cialma) ; Mesti (ghiata) ; Coduri (galoşi de piele).

In timpul Ramazanului, elevi seminarului vor fi repartizaţi de cătră muftiu judeţelor, în urma intervenirei directorului pe la geamiile respective, spre a practica îndatoririle religioase şi a asista pe capiï moscheelor la oficiarea ritualului lor. Este cu desăverşire oprit ca practica acestor servicii să se îndeplinească de către supuşii streini. 

Tribuna, 22 August (4 Septemvrie) 1904

 

La seminarul musulman din Medjidia (Dobrogea) a fost numit profesor de limba arabă d-l Abdulah Beşir doctor în teologia arabă din Constantinopol.

Gazeta Transilvaniei, Joi 10 (23) August 1906

 

***

 

Seminarul musulman a fost înființat în Babadag, în 1610, prin donația testamentară a comandantului militar din zonă, generalul Gazi Ali Pașa care a finanțat și construcția moscheii din Babadag, unde este înmormântat. Spiru Haret a mutat în anul 1901 seminarul la Medgidia, într-o locație pusă la dispoziție în mod gratuit de comunitatea musulmană locală. În 1967 Seminarul de la Medgidia a fost închis, sub motivul lipsei de candidați.  Dupa 1990 statul turc s-a implicat in renovarea intregului complex de cladiri si redeschiderea seminarului.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

155
Techirghiol
22.08.2019 20:47
Actual: 29° C
Viteza vantului: 5,7 m/s