Serviciile de calatorie cu vaporul din trecut par astăzi un mod deosebit de romantic de a voiaja, însă erau o necesitate, era singurul mod de a călători rapid peste "mări și țări". O dată cu dezvoltarea transportului aerian transportul maritim de pasageri și-a pierdut din eficiență și atractibilitate, lăsând locul marilor nave de croazieră pentru călătorii de agrement ca scop în sine.
° ° °
Serviciul Maritim Român
Serviciul Maritim Român a început în modul cel mai modest acum vre-o zece ani cu vase închiriate şi personal străin şi a dobândit în scurt timp o desvoltare neaşteptată. După aşa de puţină trecere de vreme, azi acest serviciu — pe lângă cinci vase de mărfuri — are trei vase de călători şi mărfuri cele mai repezi din celea, cari străbat marea-neagră, iar personalul este azi — se poate zice — întreg românesc, căci numërul străinilor s'a redus la vre-o trei la sută din întregul personal şi aceasta în vederea rësplatei serviciilor aduse de unii din aceşti străini în trecut.
De când cu sosirea noului vapor »Romania«, care le întrece pe toate în mărime şi confort s'a prelungit serviciul în doue părţi: La Pireu si la Smyrna. Până acum serviciul maritim român făcea doue curse delà Constanţa pâna la Constantinopol plecând din cel dintâi port Joia şi Dumineca sara.
Aceste doue curse au rămas ca şi până acum cu deosebirea, că cursa de Joi s'a prelungit până la Piren (Atena), iar cea de Dumineca până la Smyrna. Pe lângă frumseţa vaselor, pe lângă mulţumirea de a călători pe vase româneşti cu personal românesc, se mai adauge şi preţurile foarte eftine pentru toţi cei din părţile noastre mulţumită biletelor de ducere şi întoarcere, combinate: drum de fer şi vapoare, graţia cărora costul drumului dus şi întors delà Predeal la Constantinopol este numai de: Lei 98 în clasa I-a şi de Iei 64 în clasa Il-a, iar delà Predeal la Smyrna de lei: 190 în clasa I-a şi de: Iei 127 în clasa Il-a. dus şi întors cu mâncare pe vapor. Delà Predeal la Pireu (Atena) de! lej 226 în clasa I-a şi de lei 144 în clasa Il-a tot dus şi întors cu mâncare. O mai bună ocasie pentru a călători plăcut şi a vedea ţările orientului atât de încântătoare şi de puţin cunoscute până acum la noi, nici că se mai poate. Serviciul până Ia Pireu şi până la Smyrna a şi început la 7 (20) Aprilie a. c.
— Din istoricul serviciului maritim român.
Va interesa pe cetitorii noştri a cunoaşte în afară de amënuntele ce le-am comunicat cu privire la noul vas »Romania« şi ceva din istoricul serviciului maritim român, care există numai de vre-o 9 ani. In 19 Martie 1885, patru ani după proclamarea de regat a României, corpurile legiutoare au acordat doue credite, unul de 21, iar celalalt de 31 milioane lei pentru restaurarea şi mărirea portului Constanţa şi pentru construirea podului de fer de peste Dunăre.
In 28 Aprilie 1895 regia monopolului statului a fost însărcinată de a crea şi organisa un serviciu maritim român. Inaugurarea acestuia s'a făcut la 27 Septemvre 1895. Instalaţiunile au costat 2,500.000 lei, sumă care aservit totodată şi pentru cumpërarea primelor doue vapoare ale serviciului maritim: »Medea«, care a costat 150.000 lei şi »Meteor«, care a fostcumpërat cu 800.000 lei. Deja o lună după inaugurarea sa, serviciul maritim român a trecut delà regia .monopolului statului în adminisţraţiunea drumurilor de fier şi în 3 Maiu 1896 un serviciu special de navigare a fost creat sub direcţiunea căilor ferate.
Astăzi serviciul maritim român posede 8 vase cu o capacitate de 23.740 tone şi de o forţă totală de 17.070 cai putere. Până în present serviciul maritim român a servit numai liniile delà Constanţa la Rotterdam şi delà Constanţa Ia Constantinopol. Astăzi deodată cu sosirea noului vapor »Romania« a fost deschisă o a treia linie Constanţa — Smyrna — Pireu. Înainte cu doue septămâni, precum ştim, camera română la propunerea ministrului lucrărilor publice I. Grădiştean a hotărit construirea unui nou vapor cu numele »Imperatul Traian«.
Acest, vapor va servi pentru linia viitoare a serviciului maritim român Constanţa — Alexandria (Egypt). S'au luat toate mësurile, pentruca acest vapor së corespundă atât cerinţelor serviciului de lux pentru pasagieri, cât şi cerinţei de a transporta iute tot felul de mărfuri. Va fi dar nu numai un*steamer frumos de lux, ci totodată şi un vas bun de comerciu.
Ravasul, 5 August 1905
° ° °
Vezi si:
https://techirghiol.com/istoricul-si-desvoltarea-serviciului-maritim-roman-s-m-r
° ° °
În posterul realizat de pictorul Arthur Verona la comanda SMR este înfățișat vaporul "Împăratul Traian".