Cover Image

Servitoarele de azi

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Iulie 2024
Timp de citire: 2 minute

Servitoarele de azi.

— . . . Aşa dar, ne-am înţeles : 40 de lei pe lună, odae de dormit şi o zi plimbare la două săptămâni.
— Coconită, săru'mâna, nu vă supăraţi: aş vrea să vă întreb ceva.
— Spune, n-u'ţi fie ruşine.
— Ce număr aveţi la mânuşi ?
— Cum ? . . . Vrei să'mi porţi mânuşile ? !
— Săru'mâna coconită, eu sunt anemică, sufer de ameţeli; şi pentru asta mă feresc: stăpână-mea la care am fost, purta numărul nouă . . . avea o labă cât toate zilele şi mereu, mă pălmuia !

Furnica, 22 Martie 1912


Poate că daca v-aș fi prezentat textul de mai sus fară nici un alt comentar, ați fi zis că umorul străbunilor nici măcar nu era ceva deosebit.

Însă de ce rădeau strămoșii, "laba aceea cât toate zilele" era numai o chestie "hazlie" în realitatea de zi cu zi a unei servitoare în casa, venita de la țară să nu moară de foame, care primea câțiva lei pe lângă masă și cameră și o zi liberă de plimbare la doua săptămâni. Tristă viață!

Erau foștii iobagi care, daca au ajuns vreodată la pământul care să-i hrănească, niciodată nu a fost indeauns să hrănească și generațiile viitoare la care ar fi trebuit apoi împărțit. Generații care mergeau la oraș și acceptau orice munca în orice condiții numai pentru a nu muri de foame și a avea un acoperiș deasupra capului. Cât de umoristic s-ar voi, aceasta era o parte din realitate României la acel început de veac trecut.

În imagine, o fotografie de Nicolae Ionescu, 1929.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

69
Techirghiol
13.07.2024 06:57
Actual: 25° C
Viteza vantului: 4.93 m/s