Cover Image

Sf. Nicolae din Babadag - 1641

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Ianuarie 2021
Timp de citire: 3 minute

Monseniorul Pietro (Deodato) Baksic, episcopul catolic al "Sofiei in Bulgaria", aflat in drum spre Moldova, relateaza in continuare din Dobrogea, de data asta despre Babadag.

"In acest oras, turcii tin in mare cinste un mormint lung, intr-o moschee, inconjurat cu candele si cu sfesnice in care ard luminari de ceara; se afla acolo multi dervisi, calugari de ai lor, care se canonesc mult, umbla desculti, aproape goi si duc o viata austera. Tin in comun tot ce au; au mosii, sate, servitori si supusi si un foarte mare numar de oi, boi, vaci, cai. Din iubire fatä de dumnezeu, sint primitori cu sträinii.

Aceia care inträ in moschee ca sa vada mormintul trebuie sa dea ceva de pomanä si nu lasä pe nimeni sa intre cu incältämintea in picioare. Se mai povesteste o minciunä mare; ei lasä adicä sä se inteleagä cá trupul acela ar fi al Sf. Nicolae, pe care-l numesc in limba lor Sarî Saltîc Baba. $i mai spun si altä minciunä, anume ca acel trup ar umbla noaptea, si de aceea îi pun aproape in fiecare searä incältäminte la indeminä; aceastä incältäminte o cumpärä nobilii, si este fericit acela care se poate bucura de favoarea de a cumpära el incältämintea; si mai spun incä alte näzdrävänii de felul acesta, pe care nu e nevoie sä le povestesc aici."

Despre oras care la vremea aceea era o mica metropola a Dobrogei mai scrie:

"Case de schismatici sint peste 60, cu aproape 450 de suflete; au o biserica de lemn, acoperitä cu paie, inchinatä Sf. Paraschiva sau Sf. Vineri, pe care bulgarii o numesc Petka. Sint 20 de case de armeni cu 120 de suflete, n-au bisericä, dar au preot si se inchinä in case, ca si ai nostri. Sint peste 2 000 de case de ale turcilor cu peste 10 000 de suflete; au 20 de moschei, dintre care una fusese catedralä crestinä, iar astäzi pästreazä forma de bisericä cläditä in cruce, deasupra cu douä turle; atat doar ca turcii au scos crucile de pe biserica construitä dupä obiceiul vechi si au clädit alaturi turnul de pe care se strig credincisi la rugäciune.

[...]

In apropierea acestui oras se afla multe sate si orase de bulgari, care vorbesc însä si turceste si româneste, si sunt si ortodocsi si mahomedani."

Relatarea despre Dobrogea o incheie cu atentionari in privinta drumurilor nesigure din cauza raufacatorilor, vorbind de mormintele calatorilor ucisi aflate la tot pasul.

CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE, VOL. V, 1973

In imagine o litografie a Babadagului facuta de Hector de Bearn in 1828.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

308
Techirghiol
28.03.2024 20:13
Actual: 15° C
Viteza vantului: 2.67 m/s