Cover Image

Sinaia-Constanţa, etc...

Publicat de Aurel Băjenaru, 29 Mai 2020
Timp de citire: 4 minute

Nu stiu in ce masura articolul de mai jos reflecta cu adevarat o realitate a timpului "de la bai", dl. Ranetti, cel care semneaza si care ne-a lasat si multe articole "nemuritaore" despre litoral, tragand uneori concluzii... "tendentioase" (antisemite?) de genul celor de mai jos, in articolele sale de-a lungul anilor. Va las pe dvs. sa apreciati calitatea informatiei din anul 1923, cand Romania se refacea dupa razboi. 

* * *

Dacă un străin, să zicem un ziarist francez sau englez, ar veni în România să facă o călătorie de studiu, şi s'ar margini să viziteze numai localităţile noastre balneare şi climaterice, constatările şi impresiunile lui ar fi foarte ciudate şi s'ar rezuma in cele ce urmează.

Colindând doar Sinaia, Constanţa, Slânic, Mehadia, Govora, Buziaş, Braşov, şi celelalte staţiuni de vilegiatură, cercetătorul occidental ar însemna pe foile sale de drum că România, ţară de cincisprezece milioane, are o populaţie compusă din 80 la sută locuitori evrei, iar restul de 20 români şi alte naţionalităţi.

lntr'adevăr, cetăţenii români de rit mosaic sunt în covârşitoare majoritate prin locurile cari n'au căutare decât în lunile de vară.

De ce? Oare compatrioţii noştri israeliţi se îngrijesc mai bine decât noi, băştinaşii, de a se recreea o lună pe an, sau a'şi repară sănătatea ? Să fie dânşi mai bogaţi, exact mai „îmbogăţiţi", ca locuitorii autochtoni, spre a'şi permite luxul unei vilegiaturi costisitoare?

Şi într'un caz şi'n altul concluziunea nu ne e favorabilă nouă românilor get-beget. Fie că evreii înţeleg mai mult decât noi trebuinţa câtorva săptămâni de odihnă ori de bai întremătoare, fie că ei se bucură de o prosperitate materială superioară.

Oricum o fi, faptul este riguros exact, şi îl mărturisim cu adâncă întristare. Evreii, sau posedă o concepţiune mai civilizată a vieţei, sau câştigă mai mult în patria noastră strămoşească. Ei ştiu, ei pot să trăiască, — noi ba.

Nu trag nicio încheiere din acele procese verbale ce se publică în gazete subt numele de „corespondenţe din Sinaia sau Constanţa", unde în pomelnicul fericiţilor cari petrec la munte şi la mare întâlnim de zece ori mai mulţi Blumenfelzi şi Grinbergi decât Ioneşti şi Popeşti. Eu nu sunt nici antisemist feroce ca d. A.C. Cuza, nici filosemist novice ca d. N. Iorga. Intre aceste două opiniuni extreme pe cari, chiar când sunt sincere şi dezinteresate, le socotesc ca nişte fobii patologice, eu — naţionalist înfocat — îmi păstrez libertatea şi  cumpăna cugetârei sănătoase. Păstrez dreptul întreg şi ne suspectat a spune cuiva că e un pungaş chiar dacă e român neaoş d'ai noştri, sau că e un om de treabă chiar dacă nu se închină creştineşte.

Am scris rândurile de faţă numai cu scopul de-a pune în faţa cârm'uitorilor Statului o problemă foarte alarmantă şi gravă subt aparenţa măruntă subt care am prezentat-o. Pentru ce, domnilor guvernanţi, un „globe-trotter" oarecare, luându'şi informaţiile exclusiv din staţiile noastre balneare şi climaterice, ar fi îndreptăţit să creadă că România este în realitate regatul reconstituit al Palestinei ? !N'ar fi normal şi imperativ necesar ca musafirul acela să plece din ţară cu o impresiune cu totul contrarie?

Găsiţi soluţia satisfăcătoare d-voastră, că d'aia sunteţi plătiţi, nu doar ca să vă furlandisiţi în trenuri speciale şi în limusine gratuite, plimbându-vă prin localităţile de lux de cari vorbirăm, unde nu vedeţi ceea ce cu mâhnire am văzut noi.

Contele de Techirghiol

Furnica, 6 Septembrie 1923

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

29
Techirghiol
22.01.2021 04:15
Actual: 2° C
Viteza vantului: 3,6 m/s